EΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

golan450

Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα το απόγευμα σε Ισραηλινό έδαφος . Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ενεργοποίησε το σήμα “κόκκινου συναγερμού” στα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν, έχοντας εντοπίσει την εκτόξευση πυραύλων από τη Συρία. Τουλάχιστον δύο ρουκέτες εξερράγησαν στο Ισραήλ.Οι Ισραηλινές Δυνάμεις  απάντησαν με πυρά πυροβολικού, και προσπάθησαν να στοχεύσουν την πηγή των ρουκετών. (haaretz)

Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το συριακό έδαφος αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιος είναι πίσω από την επίθεση ή αν ήταν μια σκόπιμη επίθεση στο εβραϊκό κράτος και κατά πόσον οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σκοπίμως ή ήταν αποτέλεσμα διάχυσης από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι οι δύο ρουκέτες εξερράγησαν στη βόρεια Υψίπεδα του κατεχόμενου Γκολάν, και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τα ξενοδοχεία στις πλαγιές του Όρους Ερμών  εκκενώθηκαν. Τουλάχιστον ο ένας πύραυλος εξερράγη σε μια ανοικτή περιοχή κοντά στο Kibbutz El Rom,  στα σύνορα με τη Συρία. Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στις πόλεις του Golan και στα χωριά, Majdal Shams, Odem, Εl Rom, Bukaata, Masa’dah,Neve Atib, Nirmrod και Ein Kanya.Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι άκουγαν εκκωφαντικές εκρήξεις , αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ δήλωσε ότι  οδοφράγματα είχαν στηθεί στα Υψώματα του Γκολάν για να αποτρέψουν κάθε κυκλοφορία. Ο ισραηλινός στρατός μετά την αεροπορική επιδρομή στη Συρία έχει εγκαταστήσει τσιμεντόλιθους στα σύνορα του Λιβάνου  και έχει ανοίξει χαρακώματα.

Αυτό ήταν το πρώτο διασυνοριακό συμβάν μεταξύ  Ισραήλ και  Συρίας  μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό  στην συριακή Quneitra πριν από δύο εβδομάδες όπου σκοτώθηκαν 6 μαχητές της Χεζμπολάχ και 1 Ιρανός στρατιωτικός.

israelarmy

Σύμφωνα με  στρατιωτική πηγή του haaretz , το ισραηλινό  πεζικό έχει επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή με δυνάμεις τεθωρακισμένων.

Επίσης, οι αεροπορικές ισραηλινές δυνάμεις είναι έτοιμες για επίθεση στη  Συρία. Αντιπυραυλικά συστήματα συστοιχίες πυραύλων iron dome  έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα.

Οι κάτοικοι του Βορρά και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση  επιφυλακής από την περασμένη εβδομάδα, μετά από επίθεση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, όπου  σκοτώθηκαν μαχητές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που υποστήριζαν τον συριακό στρατό.

Η Χεζμπολάχ είχε τότε υποσχεθεί  μετά τη στοχευμένη δολοφονία να εκδικηθεί  αντίποινα σε χρόνο και τόπο που αυτή θα επιλέξει.

Η εφημερίδα  Yediot Aharonot αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε 20 πυραύλους στο συριακό έδαφος,  προκαλώντας καταστροφές και τραυματίες.

Αναφερόμενη σε στρατιωτική ισραηλινή πηγή που κρατάει την ανωνυμία της, η Yediot μετέφερε ότι η Hezbollah βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

dimpenews.com