ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΡΩΣΙΑΣ -ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΜΑΓΧΗΣ

βρετανικό μαχητικό Typhoon
βρετανικό μαχητικό Typhoon

To Bρετανικό υπουργείο Εξωτερικών  κάλεσε σήμερα το απόγευμα το Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις δυο  μαχητικών  της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας  πάνω από το Στενό της Μάγχης. (rt)

«Εμείς καλέσαμε  το Ρώσο Πρέσβη να μας δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με το περιστατικό, κατά το οποίο παραβιάστηκαν οι νόμοι της πολιτικής αεροπορίας, θέτοντας σε ενδεχόμενο κίνδυνο επιβατικές πτήσεις» – ανέφερε   εκπρόσωπος Τύπου του Ηνωμένου Βασιλείου (RIA Novosti).

Στις 28/01/14 η Βρετανική Αεράμυνα είχε ανακοινώσει  ότι στον ουρανό στα νότια της πόλης  Bournemouth, στις ακτές τoυ English Channel (στενό της Mάγχης), εντοπίστηκαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά. Η Αεράμυνα τέθηκε σε συναγερμό και απογείωσε  δύο μαχητικά αεροσκάφη Typhoon.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι όλες οι πτήσεις των αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούνται σε αυστηρά πλαίσια και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερα ύδατα, χωρίς να παραβιάζουν τα σύνορα των άλλων κρατών. (rt)

 ρωσικό Tubolev 95
ρωσικό Tubolev 95

Ο Υπ.Άμυνας της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι   ”τα Typhoon αναχαίτησαν τα δυο ρωσικά Tupolev 95 “Bear” χθες Τετάρτη, καθώς πετούσαν κατά μήκος της νότιας ακτής.

”Τα ρωσικά αεροπλάνα συνοδεύτηκαν  έως ότου εξέλθουν από την περιοχή ευθύνης του Ηνωμένου Βασιλείου . Σε καμία στιγμή δεν διέσχισαν τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου. ”

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ”τα ρωσικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο αλλά για όση ώρα βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή βρετανικού ενδιαφέροντος προκάλεσαν δυσλειτουργία στις πολιτικές πτήσεις και για αυτόν τον λόγο εκλήθη ο Ρώσος Πρέσβης να απολογηθεί για το περιστατικό”(guardian)

dimpenews.com