Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ

Το Κροατικό Υπουργείο Άμυνας στο Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τα ελικόπτερα  Mi 8 MTV με το  «Blach  hoc”. Στη συνέχεια, τα αποσυρμένα κροατικά  ελικόπτερα  θα αποσταλούν στον ουκρανικό στρατό.
Mi-8MTV-5
Mi-8MTV-

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Η Κροατικός Στρατός έχει συνάψει συμφωνία με το αμερικανικό Πεντάγωνο   για την εκχώρηση στρατιωτικών ελικοπτέρων στην  Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας A. Kotromanović και o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Drago Lovric συζήτησαν  την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ με εκπροσώπους του Αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον Harold Rogers, Πρόεδρο του Κογκρέσου για την κατανομή των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Η Πολεμική Αεροπορία της Κροατίας διαθέτει 14 ελικόπτερα Mi 8 MTV και δέκα ελικόπτερα Mi 117 Sh . Είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εγκρίνει τις προτάσεις του Πενταγώνου για τη στρατιωτική βοήθεια στις συμμαχικές χώρες.Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο κροατικός στρατός και ο εξοπλισμός του αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο “Black hoc”  (Jutarnji.hr).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργού Kotromanović η οποία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες σε μια σύσκεψη με τον αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η δυνατότητα της Κροατίας να αγοράσει από τα ελικόπτερα 7-8 ετών από την Εθνική Φρουρά της Μινεσότας .

Οι Κροάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρόκειται για μια  πολύ ενδιαφέρουσα συμφωνία γιατί η Κροατία θα είναι σε θέση να προμηθεύεται μεταχειρισμένα ελικόπτερα πρόσφατης παραγωγής.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει στον Ποροσένκο ότι θα τον προμηθεύσουν με όπλα από νεοείσακτες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ χώρας στον προγραμματισμένο πόλεμο κατά της Ρωσίας.

dimpenews.com