ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΚΩΧΗ

Από το πρωί ο διεθνής  τύπος ενημερώνει ότι το γραφείο τύπου του Porochenko εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με “μια μόνιμη ανακωχή” στα ανατολικά της Ουκρανίας μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον  Vladimir Poutine : “Συμφώνησαν από κοινού για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Donbass“. Την ίδια στιγμή ο Ομπάμα περιοδεύει  στη Βαλτική  ως ο αδιαφιλονίκητος προστάτης όλων των χωρών που κινδυνεύουν από τον “ρωσικό επεκτατισμό”.

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις για κατάπαυση του πυρός γίνονται μια μέρα πριν την σύνοδο  κορυφής του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της οποίας ο Ποροσένκο θα συναντήσει τον Ομπάμα.

Οι προστάτιδες δυνάμεις της Ουκρανίας υπαναχωρούν, χρεώνοντας όμως στον Ποροσένκο την ευθύνη για την αποκλιμάκωση και τη μη γενίκευση του πολέμου;

Ή  το Κίεβο προ των πυλών των Νατοικών αποφάσεων, έχει κλονισθεί από τις διαρροές του Επιτρόπου Μπαρόζο ότι ο Πούτιν απείλησε ότι αν θέλει “παίρνει” την ουκρανική πρωτεύουσα  σε 2 εβδομάδες;

Obama έφτασε στο Τάλιν
Obama έφτασε στο Τάλιν

Σε κάθε περίπτωση, ο  εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Dmitri Peskov πρώτος ανακοίνωσε :

“Συζητήθηκε η στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο τέλος της αιματοχυσίας στο νοτιοαντολικό τμήμα της χώρας.Οι απόψεις των δυο ηγετών για τα μέσα απεμπλοκής από την σοβαρότατη κρίση συμπίπτουν σε  μεγάλο βαθμό”

O Obama κατά τη σημερινή του άφιξη στο Τάλιν
O Obama κατά τη σημερινή του άφιξη στο Τάλιν

Ο Ομπάμα που σήμερα ξεκίνησε την περιοδεία του στις χώρες της Βαλτικής  με πρώτο σταθμό το Tallin, έχει στόχο να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ για  “προστασία” Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας έναντι της “ρωσικής απειλής”. Οι 3 χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από το 2004. Το μήνυμα θα είναι σαφές στη Μόσχα, σύμφωνα με τον Charles Kupchan, σύμβουλο του Λευκού Οίκου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις:

«Μην διανοηθείτε να κάνετε με την Εσθονία ή με κάποια από τις χώρες της Βαλτικής, ό,τι κάνατε με την Ουκρανία “.

Μέσα που ελέχονται  από το Βατικανό προσπαθούν σήμερα να καθησυχάσουν τους καθολικούς φιλοκιεβικούς παράγοντες ότι η απόφαση για κατάπαυση του πυρός είναι τελείως κάτι προσωρινή. Στην καθημερινή εφημερίδα La Croix, ανώτατος ουκρανός διπλωμάτης δηλώνει:

«Απλά έχουμε ανάγκη από μια ανάπαυλα. Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σκοπό να παγώσει επ αόριστον την σύγκρουση. Το να παγώσουμε κάθε σύγκρουση θα σήμαινε καταστροφή της χώρας και ο Ποροσένκο το γνωρίζει αυτό. Όμως από την άλλη παρά το ότι δεν εμπιστευόμαστε του Ρώσους, δεν μπορούμε και να μην πρσπαθήσουμε να κάνουμε μια συμφωνία μαζί τους

ria novosti/echos/fiagro/AP/ily/parisien

dimpenews.com

One thought on “ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΚΩΧΗ

Comments are closed.