Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΑΟΥ

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Βοσνία κατά την πάγια τακτική τους όχι μόνο επεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιτίθενται στην ανέγερση και στο άνοιγμα ορθόδοξου ναού του σερβικού στοιχείου.

H ρωσική Πράβδα στις 17.09.14 αναφέρει ότι η  Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο έδειξε να προβληματίζεται από το άνοιγμα της ορθόδοξης εκκλησίας στο  Budak κοντά στο  Mνημείο πεσόντων  του Potocari. Οι αμερικανοί διπλωμάτες που τον τελευταίο χρόνο είχαν καλέσει σε αναστολή των έργων γι αυτό το σχέδιο,εκφράζουν την απογοήτευσή τους που η κυβέρνηση επέτρεψε αυτά τα έργα. “Η θέση μας δεν άλλαξε.Παραμένουμε απόλυτα προβληματισμένοι από την ανέγερση της εκκλησίας στο Budak But και την οικοδόμησή της εκτός των αποικιών των Σέρβων τόσο κοντά στο παλιό τάφο και που παράλληλα αποτελεί και μνημείο γενοκτονίας στη  Srebrenica . Πρόκειται για μια πρόκληση που δεν εξυπηρετεί τις νόμιμες ανάγκες των πιστών » αποφαίνεται η αμερικανική πρεσβεία.Η πρεσβεία ομοίως τόνισε την υποχρέωση στο σεβασμό όλων των θρησκειών αλλά υπογράμμισε ότι “οι ανάγκες και τα δικαιώματα των πιστών οφείλουν να είναι ισόρροπα .”

«Οι ανάγκες των πιστών οφείλουν να είναι συμβατές με τα νόμιμα δικαιώματα των υπολοίπων και σε αυτήν την περίπτωση ενδεχομένως παραβιάζονται τα δικαιώματα των ατόμων που οι οικογένειές τους τάφηκαν στο Potocari.”

Οι Αμερικανοί διατείνονται ότι το άνοιγμα της εκκλησίας στο  Budak But “ανοίγει νέες πληγές στους Βόσνιους ” και δύναται να προξενήσει και νέες διαμάχες.

Η ορθοδοξία στην μετασοβιετική εποχή αποτελεί στόχο για τις ΗΠΑ αφού δομεί τον ιδεολογικό πυλώνα της αντίπαλης Ρωσίας.Οι ΗΠΑ στην εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού εργαλειοποίησαν την ορθοδοξία, έπαιξαν με την ρώσικη διασπορά των αντιφρονούντων διανοουμένων και επένδυσαν στην ανάδειξη της ως αντίπαλο δέος στον ιστορικό υλισμό με τη δημιουργία ορθόδοξων θεολογικών σχολών και ινστιτούτων,παροχή ασύλου,άνθιση ορθόδοξου μοναχισμού στο έδαφός τους. Όπως αντίστοιχα ευνόησαν  τον καθολικισμό στην Πολωνία. Τώρα όμως που η ορθοδοξία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ρωσίας και του πανσλαβισμού και της πανορθοδοξίας επιχειρούν να την τσακίσουν όπου υπάρχει έστω και μειονοτικά Γιουγκοσλαβία,Σερβία,Συρία,Νέα Ρωσία,Κύπρος,Ελλάδα…..Η πολιτική ορθοδοξία γι αυτούς είναι πιο επικίνδυνη από το πολιτικό ισλάμ που το ευνόησαν από την Αίγυπτο ως την Συρία και το Κόσοβο.

dimpenews.com

One thought on “Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΑΟΥ

Comments are closed.