Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟ “ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ” ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ!

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Kατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του στο Παρίσι ο  Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσει τον διεθνή αγγλόφωνο όρο  “ISIS” (Islamic State for Irak and Great Syria) για το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Μεγ. Συρίας. Θα χρησιμοποιεί εφεξής το αραβικό ακρωνύμιο ”DAESH” όπως κατηγορήθηκε ότι κάνει με υστεροβουλία και ο Πρόεδρος της Γαλλίας προκειμένου να δημιουργήσει σύγχιση στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται για άλλη οργάνωση από αυτήν που μέχρι τώρα υποστήριζε ως δύναμη αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου Άσσαντ.

Ο δε Πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τη δική του εξήγηση για τη μη χρήση του όρου Ισλαμικό Κράτος. Το  επιχείρημά του , ομολογουμένως τον καθιστά άξιο ηγέτη του κυβερνητικού Ισλαμικού τουρκικού Κόμματος ”Πρόοδος και Δικαιοσύνη”.

“Κάποιοι θέλουν να στοχοποιήσουν την ομάδα αυτή σαν μια Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης. Εγώ δεν χρησιμοποιώ τη λέξη ‘ISIS’ γιατί είναι μια τρομοκρατική οργάνωση.”

Ο Erdogan προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση του όρου Ισλάμ ακόμα και ως μέρος ακρωνυμίου επειδή σχετίζεται με τρομοκρατία.

Η ISIS αναφέρεται στο Islamic State of Iraq and al-Sham. Όταν χρησιμοποιεί τον όρο Ισλαμικό Κράτος αναπόφευκτα το Ισλάμ σχετίζεται με την τρομοκρατία.

1940008_295045824025159_7686109602576206221_n

Το λογότυπο της οργάνωσης σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου στη Milliyet, Mehmet Tezkan  “προκάλεσε αναταράξεις στα ανώτερα κλιμάκια του τουρκικού κράτους οδηγώντας τον Πρόεδρο στην ανακοίνωση του αραβικού όρου “Deash” αντί του  “ISIS”.

Αυτό είναι φαιδρό διότι  το “Daesh” είναι το αραβικό ακρωνύμιο για το “Ad Dawlah al Islamiyah fil ash Sham” που επίσης συμπεριλαμβάνει τον όρο “Ισλάμ”. Απλά η διαφορά είναι ότι με τη χρήση του Daesh δεν γίνεται ο συνειρμός με το Ισλάμ στην τουρκική γλώσσα.

Όμως σύμφωνα με το Al Monitor (03/11/14) αυτή η αλλαγή εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς, όπως η αποσυσχέτιση για την τουρκική γνώμη των καταγγελιών ότι η Άγκυρα βοηθούσε το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος , επιθυμεί τη δημιουργία της εντύπωσης ότι πρόκειται για μια διαφορετική οργάνωση. Το μόνο ευγενές κίνητρο που ο συντάκτης αποδίδει στον Ερντογάν, είναι να αποκόψει τους σουνίτες από τη συμπάθειά τους για το Ισλαμικό Κράτος.

Ερώτημα παραμένει αν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι οι φιλοκυβερνητικοί θα ακολουθήσουν το κέλευσμα του Ερντογάν για αλλαγή ονομασίας. Όλοι αναρωτιούνται ποιά θα είναι η πρώτη τουρκική εημερίδα που θα υιοθετήσει τον αραβικό αποπροσανατολιστικό όρο.

dimpenews.com