ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ CIA ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Sterling, φωτο NYT
Jeffrey Sterling, φωτο NYT

Το κυνήγι ”πρακτόρων ” και ”πληροφοριοδοτών” δεν έχει τέλος στις ΗΠΑ. Μετά τις διώξεις σε 3 ρώσους υπήκοους, καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια τη Δευτέρα και πρώην αξιωματικός της CIA . Η κατηγορία ήταν ότι διέρρεε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε δημοσιογράφους του New York Times.

Εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι κατηγορήθηκε για  διαρροή πληροφορίας περί της  αποτυχημένης προσπάθειας των ΗΠΑ να υπονομεύσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 Ο 47 χρονος Jeffrey Sterling, κρίθηκε ένοχος για εννέα κατηγορίες, εκ των οποίων οι  έξι αφορούν την παράνομη  αποκάλυψη εθνικών αμυντικών πληροφοριών.

Ο Sterling,  αντιμετωπίζει μια ποινή πολυετούς κάθειρξης.

Η καταδίκη του σηματοδότησε μια νίκη της κυβέρνησης  Ομπάμα για την  δέσμευσή της στην πάταξη  των πληροφοριοδοτών. Ανασύροντας ένα νόμο περί κατασκοπείας που χρονολογείται εδώ και έναν αιώνα, διώκει  κυβερνητικούς αξιωματούχους μόνο με την υπόνοια διαρροής διαβαθμισμένων δεδομένων.

“Αυτή είναι μια δίκαιη απόφαση,” δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder. Και πρόσθεσε:

Οι μη εξουσιοδοτημένες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών από τον κατηγορούμενο έθεσαν σε κίνδυνο τις δράσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ για την υπεράσπιση της  εθνικής ασφάλειας .Οι αποκαλύψεις του έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της πίστης στο έθνος από κάποιον  είχε ορκιστεί να το υπηρετεί.

Ο δικηγόρος του Sterling, Edward MacMahon Jr., δήλωσε στο New York Times ότι  θα ασκήσει έφεση .

«Είμαστε προφανώς πολύ λυπημένοι από την ετυμηγορία των ενόρκων, είπε στους Times ο MacMahon. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην αθωότητα του Jeffrey, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι ‘αυτόν μέχρι τον υψηλότερο βαθμό δικαιοσύνης”

Επί Προεδρίας Ομπάμα, εκτός από την περίπτωση του δημοσιογράφου James Risen , άλλοι ”πληροφοριοδότες” όπως οι Snowden και  Manning αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές . Το 2013, ο Manning καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης για την διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης διώκει τον Σνόουντεν για παραβίαση του Νόμου περί Κατασκοπείας  που προβλέπει ποινή κάθειρξης έως  30 ετών. Ο Edward Snowden έφυγε από τις ΗΠΑ το 2013 και ζήτησε  άσυλο στη Ρωσία.

dimpenews.com