Η ΚΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗ ΔΥΕΙΣΔΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

46063429383

Το Πεκίνο, μην αποτελώντας εξαίρεση του κανόνα, ανησυχεί για τους Κινέζους πολίτες που έχουν δικτυωθεί στην ISIS αλλά και σε διάφορες άλλες εξτρεμιστικές ομάδες και στη συνέχεια επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές, έχοντας λάβει την κατάλληλη εμπειρία και κατάρτιση από τις μάχες σε Συρία και Ιράκ.  Οι αρχές έχουν ήδη καταγράψει εξτρεμιστές από την Xinjiang που έχουν ταξιδέψει σε Ιράκ και  Συρία  και κάποιοι από αυτούς έχουν επιστρέψει στην Κίνα.

Η Κίνα για να αντιμετωπίσει  το πρόβλημα έχει εντατικοποιήσει τη φύλαξη των συνόρων της και τους  ελέγχους. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη έχει αποκαλυφθεί ένα κύκλωμα που βοηθούσε τους  Ουιγούρους να βγούν παράνομα   εκτός της χώρας. Σε αυτό το κύκλωμα  συμπεριλαμβάνονται και  10 Τούρκοι πολίτες που συνελήφθησαν το Νοέμβριο με την κατηγορία της  παροχής πλαστών διαβατηρίων σε Ουιγούρους.

Ο Γραμματέας της επαρχίας Xinjiang ,Zhang Chunxian  δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το Ισλαμικό Κράτος στρατολόγησε πολλούς   Ουιγούρους στις τάξεις του. Οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Εθνικό Λαϊκό Συμβούλιο της Κίνας.

Κινεζικά μέσα είχαν παλαιότερα δημοσιεύσει ότι περίπου 300 Κινέζοι υπήκοοι έχουν καταταχθεί στον στρατό της ISIS. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Iρακινό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι είχε συλλάβει έναν Κινέζο υπήκοο ο οποίος συμμετείχε στις μάχες.

Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας Κινέζος αξιωματούχος επέστησε δημοσίως την προσοχή σε μια διασύνδεση μεταξύ της επαρχίας Xinjiang και των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Zhang δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος “έχει μια τεράστια διεθνή επιρροή και η Xinjiang έχει κατοίκους με αυτές τις επιρροές.” Επίσης χαρακτήρισε την ISIS ως μια παγκόσμια απειλή και ανέφερε ότι  διεθνείς δράσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χωρίς η Κίνα να έχει δείξει εμπιστοσύνη  στις σχετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ .

Σύμφωνα πάντα με την China Daily ο Zhang είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές της Xinjiang “πρόσφατα εξάρθρωσαν ένα τρομοκρατικό δίκτυο που διευθύνεται από αυτούς που επέστρεψαν από τις μάχες με την ισλαμιστική οργάνωση” . Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, λέγοντας υπάρχει απόρρητο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.

Στις παρατηρήσεις του, ο Ζανγκ τόνισε ότι, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Κίνα, η Xinjiang φέρει το βάρος της απειλής της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και ότι  η Xinjiang θα πληρώσει το τίμημα όταν οι εξτρεμιστές επιστρέψουν. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Zhang τόνισε ότι η Xinjiang παίζει εξέχοντα ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της τρομοκρατίας στην υπόλοιπη Κίνα.

”Η περιοχή έχει κάνει πολλά για να διασφαλιστεί η κοινωνική σταθερότητα στην Κίνα,”  επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικοί στην Xinjiang έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, από τους συναδέρφους τους  στην υπόλοιπη χώρα.

Ο Adudulrekep Tumniaz, πρόεδρος του Ισλαμικού Ινστιτούτου της Xinjiang , δήλωσε ότι η περιοχή έχει πάνω από 12.000.000 μουσουλμάνους, που αποτελούν το 52% του μουσουλμανικού πληθυσμού της Κίνας. ”Η σωστή τους κατεύθυνση και η αποστασιοποίησή τους από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό είναι ένα θέμα εθνικής ασφάλειας.”
Ο δε νεοεκλεγείς πρόεδρος της Xinjiang, Shohrat Zakir, υποστήριξε ότι οι τρομοκρατικές δραστηριότητες στην περιοχή, είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κατάστασης αλλά ότι το φαινόμενο θα μετριασθεί λόγω της σκληρής δουλειάς των αρχών.

”Η γενική κατάσταση στην Xinjiang είναι σταθερή και ελεγχόμενη”, είπε, τονίζοντας με τη σειρά του τη σημασία της παιδείας   στους πληθυσμούς των αγροτικών περιοχών της νότιας Xinjiang.

“Πολλοί χωρικοί στη νότια Xinjiang εξακολουθούν  να μην μπορούν να μιλήσουν την κοινή εθνική  γλώσσα, και αυτό έχει συμβάλει αρνητικά στις  τις πιθανότητές τους για  απασχόληση. Επίσης, είναι πιο εύκολο να ριζοσπαστικοποιηθούν όταν ζουν σε κλειστές κοινότητες”.

dimpenews.com

2 thoughts on “Η ΚΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗ ΔΥΕΙΣΔΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Comments are closed.