Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, δήλωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Προεδρική κατοικία

30.si

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman, δήλωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κάστρο της Πράγας όπου στεγάζεται η Προεδρική κατοικία. (bbc)

Η προφανής προσβολή προς τον Αμερικανό Πρέσβη στην Τσεχία, Andrew Schapiro ακολούθησε  τις  επιπλήξεις του τελευταίου προς τον Τσέχο Πρόεδρο, μετά την απόφασή του να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις εορτασμού στη Μόσχα για τη Μεγάλη Νίκη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι γνωστό, ότι αρκετοί ηγέτες μποϊκοτάρουν την τελετή με πρόσχημα την Ουκρανία.

Ο Πρέσβης Σαπίρο, ”υπερέβη τα όρια” επικρίνοντας την απόφαση του Πρόεδρου της Τσεχίας να συμμετάσχει στα πλαίσια του εορτασμού στις 9 του Μάη , αναφέρει η πύλη ειδήσεων Parlamentni Listy .

Για τον λόγο αυτό, οι πόρτες του κάστρου έκλεισαν για τον κ Σαπίρο, φαίνεται να δηλώνει ο Milos Zeman .

”Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, για το που θα πρέπει να ταξιδέψει. Και εγώ δεν θα επιτρέψω σε οποιονδήποτε πρέσβη να έχει λόγο στα σχέδιά μου για τα ταξίδια  μου στο εξωτερικό.”

Milos Zeman
Milos Zeman

Τα Τσεχικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τον Μάρτιο, ο Αμερικανός πρέσβης Schapiro είχε δηλώσει  ότι η θέση της Τσεχίας «θα είναι δύσκολη», αν ο Πρόεδρός της θα είναι ο μόνος πολιτικός από μια χώρα της Ε.Ε. που θα στέκεται στους επισήμους στην Κόκκινη Πλατεία.

Andrew Shapiro
Andrew Shapiro

Η πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τσεχίας.

Σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Τσεχίας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις τρέχουσες δυτικές προσπάθειες να απομονώσουν τη Ρωσία.

“Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, όχι μόνο σε εμπορική βάση, αλλά επίσης, για παράδειγμα, με βάση τη στρατηγική εταιρική σχέση στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», είπε.

Προηγουμένως, ο Zeman δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Ρωσία θα είναι μια “ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε γερμανικά σε αυτή τη χώρα”

”Σκοπεύω επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στη μνήμη των 150.000 Σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας”.

Αν και ο θεσμός της Προεδρίας είναι περισσότερο εθιμοτυπικός, ο Zeman έγινε ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέχθηκε άμεσα από το λαό, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2013.

Μέχρι το Σάββατο, 25 ξένοι ηγέτες και διάφοροι διεθνείς οργανισμούς είχαν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στον εορτασμό της 70ης επετείου της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου,σύμφωνα με  τον επικεφαλή  διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε πάνω από 11.000.000 στρατιώτες στη διάρκεια του πολέμου, που αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό των νεκρών μεταξύ των άλλων μελών του συνασπισμού, πολεμώντας ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.

Στρατιωτικές παρελάσεις για τον εορτασμό της νίκης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα λάβουν χώρα στους δρόμους  26 πόλεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. (RT)

dimpenews.com