Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S 300 ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε το δρόμο για την από καιρό αναμενόμενη παράδοση του πυραυλικού συστήματος στην Τεχεράνη και η Μόσχα ξεκίνησε μια εμπορική ανταλλαγή με την Τεχεράνη,  δείχνοντας την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με το Ιράν. (washington freebeacon)

Ο Ρώσος Πρόεδρος  υπέγραψε διάταγμα για την άρση της απαγόρευσης της Ρωσίας για την παράδοση των πυραύλων S-300  στο Ιράν, αφαιρώντας ένα σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών, μετά την ακύρωση της αντίστοιχης σύμβασης από πλευράς Μόσχας το 2010,   υπό την πίεση  της Δύσης”, δήλωσε το Κρεμλίνο .

Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε  ότι η Ρωσία έχει αρχίσει την παροχή σιτηρών, εξοπλισμού και  υλικών κατασκευής στο Ιράν σε αντάλλαγμα για το αργό Ιρανικό πετρέλαιο.

Εδώ και ένα χρόνο, συζητείται η συμφωνία αξίας έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που  σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα παραλαμβάνει την ημέρα έως 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου  σε αντάλλαγμα για το ρωσικό εξοπλισμό και τα άλλα εμπορεύματα.

Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες έχουν κάνει αντιφατικές δηλώσεις  για το κατά πόσον μια συμφωνία ανταλλαγής έχει πραγματοποιηθεί, αλλά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ryabkov ανέφερε ότι  ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή.

”Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο ζήτημα της εμπορικής συναλλαγής   πετρελαίου και εμπορευμάτων, και να σας πω ότι βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική κλίμακα,” είπε ο Ryabkov σε συνέντευξη με τα μέλη της Άνω Βουλής του κοινοβουλίου σχετικά με τις συνομιλίες με το Ιράν.

”Σε αντάλλαγμα για τις ιρανικές προμήθειες αργού πετρελαίου, έχουμε αρχίσει την παράδοση ορισμένων προϊόντων. Αυτό δεν απαγορεύεται ούτε περιορίζεται κάτω από το ισχύον καθεστώς των κυρώσεων. ”

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει και το Υπουργείο Ενέργειας δεν ανταποκριθήκε άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό. Δεν υπήρξε σχόλιο ούτε από το Ιράν.

Η Ρωσία ελπίζει να αποκομίσει οικονομικά και εμπορικά οφέλη, εάν τελικά συναφθεί η τελική συμφωνία σύμφωνα με το πλαίσιο που επιτεύχθηκε στη Λωζάννη μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας,  Γαλλίας,  Βρετανίας,  Γερμανίας  Κίνας και ΗΠΑ.

Οι δυο πλευρές έχουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου να εργαστούν πάνω σε λεπτομέρειες τεχνικές της συμφωνίας βάσει της οποίας το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα επιτρέψει το διεθνή έλεγχο σε αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες  αποσκοπούν στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων.

dimpenews.com