ΣΥΡΙΑ:ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Jisr al-Choughour ΑΠΟ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ “ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ” ΣΥΜΜAΧΟΥΣ ΤΟΥΣ

CapYFYFGYGIY

To παρακλάδι της el-Qaëda στη Συρία και οι ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών προωθήθηκαν την Παρασκευή προς την πόλη Jisr al-Choughour, ένα από τα τελευταία προπύργια του συριακού στρατού στην επαρχία του Idleb (ΒΔ) σύμφωνα με τον (OSDH) μια ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο και πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.Η πόλη Jisr al-Choughour είναι στρατηγικής σημασίας γιατί είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία η οποία υποστηρίζει το αντιάσαντ κίνημα και κυρίως αυτό το πέρασμα  οδηγεί στην επαρχία της Λαττάκεια που είναι το λίκνο του Assad.CDTX-LsXIAA7pWx

Η συμμαχία που επιτίθεται και σε αυτήν την πόλη είναι η αποκαλούμενη Στρατός της κατάκτησης και είναι ο ίδιος συνασπισμός που στο τέλος του Μάρτη κατέλαβε το Idleb.

Η Jabhat al-Nosra, παρακλάδι της el-Qaëda στη Συρία πραγματοποίησε επιθέσεις αυτοκτονίας με 15 τουλάχιστον καμικάζι που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά στα περίχωρα του  Jisr al-Choughour σύμφωνα με τον OSDH. Σε λογαρισμούς της σε Twitter και Facebook, η el-Nosra ανάρτησε φωτογραφίες από εκρηκτικά και κατεστραμμένα κτίρια με το μήνυμα “εκκαθάριση του Jisr al-Choughour” από το στρατό του Assad.

Μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής το Μέτωπο της Νίκης η el-Nosra και ομάδες ανταρτών κυρίως η Ahrar al-Cham πήραν τον έλεγχο τουλάχιστον 4 σημείων  γύρω από την πόλη και οι μάχες συνεχίζονται γύρω από 3 άλλα σημεία. . “Βίαιες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν από τα ξημερώματα και η συριακή αεροπορία έκανε 34 αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή από το πρωί της Παρασκευής ” αναφέρθηκε στο AFP.Επίσης η ίδια ΜΚΟ κάνει λόγο για 13 « αντάρτες » νεκρούς και 11 στρατιώτες..CDWuVPRUUAAZj3c

Αν η πόλη πέσει τότε οι αντάρτες θα μπορούσαν να επιτεθούν στην Λαττάκεια και αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το «καθεστώς”, σύμφωνα με τον Charles Lister, ερευνητή συμβεβλημένο με το Brooking Doha Center.

Στο Idleb, τίποτα δεν έχει τελειώσει το συριακό κράτος ελέγχει ακόμη τη μικρή πόλη  Ariha, στ΄ανατολικά της πόλης του Idleb, τη στρατιωτική βάση στο al-Mastouma, στο νότο , το στρατιωτικό αεροδρόμιο Abou Douhour ακόμη πιο ανατολικά καθώς και κάποια χωριά όπως το Kefraya και το  Foua.

Σε διπλωματικό επίπεδο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό ο Staffan de Mistura θα έχει από τις 4 Μαίου στη Γενεύη χωριστές διαβουλεύσεις με τους διαφορετικούς εμπλεκόμενους στο συριακό που θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. (AFP24/04/2015)

dimpenews.com