ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:ΈΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ KΑΤΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ “ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ”

media

Η Βουλγαρία μετά το σκάνδαλο περί της παραγωγής του ψυχότροπου captagon του ναρκωτικού των τζιχαντιστών σε νατοική βάση της ταλανίζεται και πάλι από υπόθεση που σχετίζεται με τον πόλεμο στη Συρία.Ένας αμερικανός σκοτώθηκε από μια έκρηξη στη Βουλγαρία ενώ δοκίμαζε και πιστοποιούσε όπλα που προορίζονταν για τη συριακή αντιπολίτευση πριν από μια εβδομάδα. Η υπόθεση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στα μίντια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Οι Βούλγαροι αναρωτιούνται για την παρουσία αμερικανών αναδόχων που σχετίζονται με την διοχέτευση όπλων στη Συρία η οποία θεωρητικά υποβάλεται σε embargo (σσ. εμπάργκο υφίσταται  το συριακό κράτος που πολεμάει την αλ Καίντα και όχι οι ισλαμιστικές φράξιες)

H έκρηξη πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιούνη σε μια αποθήκη πυρομαχικών στην Anevo, ιδιοκτησία της βουλγάρικης δημόσιας εταιρίας κατασκευής όπλων VMZ Sopot. Ένας αμερικανός σκοτώθηκε και 4 άλλοι τραυματίστηκαν εκ των οποίων 1 αμερικανός,1 καναδός και 2 βούλγαροι. Η υπόθεση συνεχώς απασχολεί τα βουλγαρικά μίντια και τα κοινωνικά δίκτυα.

Αρχικά έγινε λόγος απλά για μια έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών και οι βούλγαροι δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή.Τώρα όμως που σιγά σιγά ανασύρεται το πέπλο αρχίζουν κι έρχονται στο φως οι συνθήκες  η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις.

Μια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης νοίκιασε μια περιοχή για να κάνει δοκιμές σε ρήψη χειροβομβίδων σε αμερικανούς ανάδοχες εταιρείες που έχουν κάνει συμβόλαιο με τον αμερικανικό τομέα άμυνας. Η αμερικανική πρεσβεία αναγνώρισε την Τετάρτη 10 Ιούνη ότι ο αμερικανός υπήκοος σκοτώθηκε και 2 άλλοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που επήλθε 4 ημέρες νωρίτερα  και ανήκουν στην «εταιρεία Purple Sovel, που έχει συμβόλαιο με την αμερικανική διοίκηση ειδικών επεμβάσεων».CapΣΘΓΣΑΘΓΗΘΆΣ

Ένα συμβόλαιο που στοχεύει στο να υποστηρίξει την CJIATF-S σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου. Η CJIATF-S (« Coalition Syria Train and Equip Program » – «Εκπαίδευση και εξοπλισμός της συμμαχίας στη Συρία » ) λανσαρίστηκε στις 7 Μαίου και προορίζεται για τις ομάδες των σύριων ανατρτών που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος (σσ.η σωστή διατύπωση είναι που πολεμούν το συριακό κράτος που πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος.)Δεν δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις από την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Σόφια. Όμως το επίσημο αμερικανικό site usaspending.gov επιτρέπει να συνθέσουμε τα στοιχεία.Σύμφωνα με πληροφορίες  αυτού του site δημοσιεύονται τα δεδομένου του Αμερικανικού Προυπολισμού όπου πιστοποιείται ότι η εταιρεία  Purple Shovel έκλεισε 54 συμβόλαια με την αμερικανική κυβέρνηση και όλα με τον Τομέα της Άμυνας συνολικού ύψους 60 εκατομυρίων δολαρίων.Ανάμεσα σε αυτά τα συμβόλαια ανιχνεύεται και η Βουλγαρία  : ένα συμβόλαιο για αγορά όπλων αξίας 26 εκατομυρίων δολαρίων.

Στην βουλγαρική κοινωνία οι αντιδράσεις ποικίλουν.Κάποιοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι υπέταξαν τη Βουλγαρία .Άλλοι υποπτεύονται τους αμερικανούς ότι συνεργάζονται με τους εξτρεμιστές.Ενώ άλλοι φοβούνται το χάος.

Στο portail πληροφοριών  dir.bg, ένας χρήστης θυμίζει ότι η Συρία υποβάλλεται σε embargo από τις ίδιες τις ΗΠΑ.Το site της εφημερίδας Sega, προσθέτει ότι η « βουλγαρική κθυβέρνηση φαίνεται ότι κλείνει τα αυτιά της .» Ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας δήλωσε έκπληκτος από τις αποκαλύψεις αναφορικά με το δυστύχημα στη δοκιμή ρήψης χειροβομβίδων και εμπιστεύθηκε την έρευνα της υπόθεσης στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες  οι οποίες οφείλουν να επαληθεύσουν αν όπλα παραγωγής της Βουλγαρίας χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στη Συρία.

Η Βουλγαρία μετά το σκάνδαλο περί της παραγωγής τους ψυχότροπου capatagon του ναρκωτικού των τζιχαντιστών σε νατοική βάση της ταλανίζεται και πάλι από υπόθεση που σχετίζεται με τον πόλεμο στη Συρία.(rfi 12/6/15)

dimpenews.com

 

2 thoughts on “ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:ΈΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ KΑΤΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ “ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ”

Comments are closed.