ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

tur278

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί τους Βρετανούς ότι ενεργές  τρομοκρατικές ομάδες σχεδιάζουν επιθέσεις στην Τουρκία.

Οι παραθεριστές που επισκέπτονται θέρετρα, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από τη Βρετανία, διατρέχουν τον κίνδυνο της απαγωγής, των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας,  ή σε οχήματα, επιθέσεων με ρουκέτες και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται την Τουρκία κάθε χρόνο και φέτος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, καθώς η αγγλική λίρας ανέβηκε τουλάχιστον 16% έναντι της τουρκικής, τους τελευταίους 12 μήνες.

Η Τουρκία με τον  98,9% του γηγενή πληθυσμού να πρόσκεινται στο Ισλάμ, έχει προσελκύσει τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία των φανατικών μουσουλμάνων της Δύσης που προσπαθούν να εισέλθουν στη Συρία για να ενταχθούν στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.

Η Κωνσταντινούπολη, η οποία προσελκύει 7.500.000 τουρίστες κάθε χρόνο, έχει καταχωρηθεί ως ένας συγκεκριμένος πιθανός στόχος του Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο περιέγραψε την απειλή της τρομοκρατίας ως «υψηλή».

Ο Raffaello Pantucci, του Αμυντικού think tank του Βασιλικού Ινστιτούτου έθεσε την Τουρκία και τη Συρία στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας:

«Η Τουρκία και η Συρία είναι πολύ επικίνδυνα μέρη”.

“Η Τουρκία είναι μια μεγάλη τουριστικός προορισμός, οπότε θα υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή  ανθρώπων  που θα μπορούσε να εμπλακεί αιφνιδιαστικά σε τέτοιες πράξεις”.

“Οι Δυτικοί θα είναι πάντα στοχοποιημένοι .Οι τρομοκρατικές ομάδες θέλουν να να προκαλέσουν την διεθνή προσοχή για να διαδώσουν  την ιδεολογία τους”.

“Αν ένας Βρετανός υπήκοος σκοτωθεί, ο βρετανικός Τύπος θα γράψει γι ‘αυτό και το γεγονός θα  μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που οι Δυτικοί, κυρίως οι Βρετανοί, θεωρούνται υψηλοί τρομοκρατικοί στόχοι “.

Εννέα τουριστικές επαρχίες της Τουρκίας έχουν καταγραφεί ως απαγορευμένες ζώνες στην επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία, εκτός και αν τα ταξίδια αυτά είναι απαραίτητα.

Οι οδηγίες του Foreign Office αναφέρουν: “Το Ισλαμικό Κράτος αν και βασίζεται στη Συρία και το Ιράκ, έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν επιθέσεις σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Δημοσιεύματα  αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες μπορεί να χτυπήσουν  περιοχές σε όλη την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και των περιοχών κοντά στα σύνορα με τη Συρία”.

“Θεωρούμε ότι υπάρχει μια αυξημένη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης σε βρετανούς από ομάδες ή άτομα που υποκινούνται από τον πόλεμο σε Ιράκ και  Συρία. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το διάστημα.”

«Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν αδιακρίτως  σε όλα τα  μέρη με επισκεψιμότητα από αλλοδαπούς. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. “

Η προειδοποίηση προσθέτει η ότι κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη  να πληρώσει λύτρα για εκείνους που απήχθησαν καθώς εκτιμά  ότι έτσι θα τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερες απαγωγές.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές   αναφέρουν ότι  μια λιγότερο σοβαρή τρομοκρατική απειλή εκτιμάται για  Κύπρο και  Ελλάδα. (express/13/06/15)

dimpenews.com

One thought on “ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Comments are closed.