Γερμανία :11 χρόνια φυλακή για τζιχαντιστή που επέστρεψε από Συρία

O τζιχαντιστής Harun P  καταδικάστηκε στο Μόναχο για δολοφονία. Είχε συμμετάσχει σε επίθεση κατά φυλακής στη Συρία. Oμολόγησε την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου και υπέδειξε τους φίλους του.

 Η επίθεση ήταν καλοσχεδιασμένη.Τον περασμένο Φεβρουάριο 1600 τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα του Χαλεπίου.  Ήταν εξοπλισμένοι με άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό. Δύο δεσμοφύλακες και 5 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους.

Ένας από τους επιτιθέμενους ήταν ο Harun P .Πολέμησε  για την τρομοκρατική οργάνωση Junud al-Sham που είναι μια ανταγωνιστική φράξια στο Ισλαμικό Κράτος. Όταν ένα χρόνο αργότερα επιχείρησε να επιστρέψει στη Γερμανία, συνελήφθη στην Πράγα και μεταφέρθηκε σε γερμανικές φυλακές.

Ο 27χρονος καταδικάστηκε την Τετάρτη σε 11 χρόνια φυλακή για τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για  απόπειρα δολοφονίας στην επίθεση στο Χαλέπι. Αυτή είναι η πρώτη ανάλογη απόφαση για επαναπατριζόμενους τζιχαντιστές από τη Συρία στη Γερμανία.

 Στη Γερμανία παρατηρείται ένα πραγματικό κύμμα επιστροφής τρομοκρατών από τη Συρία. Μόνο αυτό το έτος η ομοσπονδιακή Εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον 23 ανδρών. Οι αποφάσεις εκκρεμούν.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους τζιχαντιστές είναι άνδρες μετανάστες στη Γερμανία που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη χώρα υποδοχής.Για τζιχάντ πηγαίνουν στη Συρία μέσω Τουρκίας.Κατά την άφιξη τους στην εμπόλεμη ζώνη στη Συρία υποβλήθηκαν σε στρατιωτική εκπαίδευση.Ο ρόλος τους στις ισλαμιστικές οργανώσεις είναι πολλαπλός: μαχητές, λαθρέμποροι, ταχυμεταφορείς χρημάτων ή παραγωγοί σε προπαγανδιστικά  βίντεο.

Οι εμπειρογνώμονες της Ασφάλειας αναμένουν το κύμα αυτό του επαναπατρισμού τζιχαντιστών στη Γερμανία να αυξηθεί.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της Γερμανίας που ασχολείται με έκνομες εγκληματικές ενέργειες θεωρεί ότι  700 Γερμανοί εγκατέλειψαν τη χώρα για να ενταχθούν σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις στην εμπόλεμη ζώνη Συρίας και Ιράκ. 230 τζιχαντιστές επέστρεψαν στη Γερμανία. Πολλοί από αυτούς έχουν διαπράξει το αδικήματα. Όταν συλλαμβάνονται απολογούνται με την πρόφαση ότι πήγαν για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Παραμένουν επικίνδυνοι ακόμη και στη φυλακή αφού εκεί βρίσκουν πεδίον δόξης λαμπρόν και έυκολη λεία για στρατολόγηση νέων ακατάρτιστων με ενθουσιασμό.

Οι περισσότεροι επέτσρεψαν είτε γιατί τους επηρέασε η σκλήροτητα του πολέμου ή γιατί απόγοητεύθηκαν από την καθημερινότητα του τζιχάντ. Η ανησυχία των εμπειρογνωμόνων είναι πως δεν θα παραμείνουν ενεργοί όντας στη Γερμανία. (Dw 16.7.15)

dimpenews.com