Θρίλερ επαφών για το συριακό:Από το ταξίδι του Suleimani στη Μόσχα ως την τηλεφωνική ομιλία του ιρανού προέδρου με τον Ερντογάν

Διπλωματικός πυρετός για το συριακό με φόντο την καταπολέμηση της ISIS.Ο ΥΠΕΞ της Σ Αραβίας Adel al-Jubeir αναμένεται στη Μόσχα την Τρίτη για νέες συναντήσεις πάνω στα μέσα της επίλευσης της λύσης της κρίσης στη Συρία και απέναντι στην ουαχαμπίτικη τακφιριστική Daesh ανακοίνωσε το Σάββατο ο ρώσος Υπ.Εξ μεταφέρει το AFP.

Στις 3 Αυγούστου ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας συναντήθηκε στο Κατάρ με το ρώσο ομόλογό του Sergueï Lavrov παρουσία του αμερικανού John Kerry και πάλι για το συριακό.

 Οι 2 υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση για μέσα που μπορούν να ληφθούν για επίλυση του συραικού ζητήματος διευκρίνισε ο ρώσος υπουργός αλλά και για την άνοδο των ριζοσπατικών οργανώσεων και του Ισλαμικού Κράτους. Θα συζητήσουν επίσης τη δυναντότητα συνεργασίας Ρωσίας και Σ Αραβίας στην μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρόσθεσε. Οι συζητήσεις θα περιστρέφονται στην πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.Στην ατζέντα θα είναι και η Υεμένη.

Τον Ιούνη ο Vladimir Poutine είχε συναντηθεί με τον Υπ.Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας τον πρίγκηπα Mohammed ben Salmane.Στην Μόσχα αναμένεται και ο ΥΠΕΞ του Ιράν ο Mohammad Jawad Zarif.Η λιβανέζικη εφημερίδα assafir γνωστοποιεί την επικείμενη άφιξή του και την προσδιορίζει εντός των επόμενων ημερών(AFP, AssafirQassem 8/8/15)ωξωξωξ

Αλλά το διπλωματικό θρίλερ παραμένει η άφιξη του ιρανού στρατηγού Suleimani που επιχειρεί στο Ιράκ στη ρωσική πρωτεύουσα.Ο ιρανός παρά το ότι του απαγορεύθηκαν τα ταξίδια μετά το 2007, όπως και άλλων στελεχών της Φρουράς της Επανάστασης.Σύμφωνα με το Fox News που επικαλείται και 2 ακόμη πηγές αμερικανικές διοικητής της μονάδας al-Quds στο εσωτερικό των Pasdarans πήγε στη Μόσχα στις 24 Ιουλίου και συνάντησε Vladimir Poutine, και τον Υπ.Άμυνας Sergueï shoïgui   πριν να επιστρέψει 3 ημέρες αργότερα.

Βέβαια η συνάντηση του με το no 1 της Ρωσίας διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από επίσημη πηγή αλλά όχι και η επίσκεψή του στη Μόσχα.Το Reuters επικαλούμενο αταυτοποίητο ιρανό αξωματούχο ανέφερε ότι ο Suleimani επισκέφθηκε τη Ρωσία κατά το β μισό του Ιουλίου και συναντήθηκε με υψηλά ιστάμενους για να συζητήσει τοπικά και διεθνή θέματα και την παράδοση των S-300 στο Ιράν. (Al manar 8/8/15)

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ερντογάν ο ιρανός πρόεδρος Hassan Rohani πρότεινε στον Recep Tayyip Erdogan να επιχειρήσουν από κοινού επεμβάσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο ιρανός μάλιστα ΥΠΕΞ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα.Πρόσφατα και ο σύριος ΥΠΕΞ είχε πάει στην Τεχεράνη και έιχε επαφές με την ιρανική διπλωματία.

dimpenews.com

One thought on “Θρίλερ επαφών για το συριακό:Από το ταξίδι του Suleimani στη Μόσχα ως την τηλεφωνική ομιλία του ιρανού προέδρου με τον Ερντογάν

Comments are closed.