update Μαλί:οι τζιχαντιστές της οργάνωσης του Al-Mourabitoun ανέλαβαν την ευθύνη για την ομηρία εκατοντάδων στο hotel Radisson ΒΙΝΤΕΟ

Embedded image permalink

ηωξβ

Οι τζιχαντιστές του Al-Mourabitoun, ουαχαμπίτες σαλαφιστές που έχουν διασύνδεση με την εξτρεμιστική σουνιτική Al-Qaïda, διεκδίκησαν μέσω ενός πρακτορείου τύπου της Μαυριτανίας την ομηρία εκατοντάδων ομήρων που είναι σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Bamako. Η αυθεντικότητα της διεκδίκησης δεν μπορεί να επαληθευθεί.

Και οι 132 τελευταίοι όμηροι απελευθερώθηκαν.Εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο ξενοδοχείο 2 τρομοκράτες.Tελικός απολογισμός 27 νεκροί 2 τρομοκράτες νεκροί και  170 όμηροι απελευθερώθηκαν.

Στην πρωτεύουσα του Μαλί στο Bamako εξελίσεται μια ακόμη υπόθεση τρομοκρατίας με 170 και πλέον άτομα αρχικά  ομήρους στο ξενοδοχείο Radisson.Εισβολείς  εισχώρησαν στο χώρο του ξενοδοχείου χάρη στις πινακίδες διπλωματικού αυτκινήτου που δεν κίνησαν υποψίες. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπήκαν με όχημα με διπλωματικές αλλά μπήκαν στο χώρο ακολουθώντας αυτοκίνητο με διπλωματικές στο οποίο και έριξαν πυρά.Ο αριθμός των τρομοκρατών είναι δύσκολο να καθοριστεί.Σύμφωνα με τον υπουργό του Μαλί της εσωτερικής ασφάλειας αυτόι θα ήταν “2 ή 3”. Μάρτυρες μιλούν για μια δεκάδα τρομοκρατών μεταφέρει πηγή ασφαλείας που επικαλείται το AFP.Οι 73 από τους ομήρους απελευθερώθηκαν κατά την επιχείρηση των δυνάμεων της τάξης της αφρικανικής αυτής χώρας που υποφέρει από την ισλαμιστική τρομοκρατία.Τουλάχιστον 3 όμηροι σκοτώθηκαν από τους επιτιθέμενους τρομοκράτες σύμφωνα με τον τοπικό υουργό ασφάλειας. Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον 125 πελάτες και 13 εργαζόμενοι είναι πάντα όμηροι εντός του κτιρίου αναφέρει ο ξενοδοχειακός όμιλος Rezidor στο Λονδίνο σε δελτίο τύπου που διαδόθηκε στις 12h45 (GMT)και επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του ομίλου λίγο αργότερα. 

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι 73 όμηροι είναι πλέον ασφαλείς.Η επιχείρηση των αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη και η περίμετρος του ξενοδοχείου είναι αποκλεισμένη μεταφέρει ο ανταποκριτής του France 24 από το  Bamako.

Νωρίτερα έβγαινε προς τα έξω ότι είναι ακαθόριστος τόσο ο αριθμός των τρομοκρατών όσο και η ταυτότητα και τα κίνητρά τους. Το γεγονός διαδραματίζεται στον 7ο όροφο όπου οι τζιχαντιστές ρίχνουν και στους διαδρόμους “, δήλωσε πηγή ασφαλείας στο AFP.Η Air France δήλωσε ότι 12 στελέχη της είναι ασφαλή.Η κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά όχι απελπιστική δηλώνει ο πρόεδρος του Μαλί Ibrahim Boubacar Keïta, που είναι σε επίσεψη στο Τσαντ.”Πολλά άτομα βγήκαν από το ξενοδοχείο από τραυματιοφορείς και στρατιώτες μεταφέρει ο François Rihouay.Αυτοί είναι οι πρώτοι τραυματίες ανάμεσά τους και κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι. Αδιάκοπα πηγαινοέρχονται ασθενοφόρα” μπροστά από το hôtel Radisson στο  Bamako.

“Οι ειδικές δυνάμεις κατόρθωσαν να απελευθερώσουν 30 ομήρους και άλλοι μπόρεσαν και διέφυγαν μόνοι τους “, δήλωσε ο υπουργός ασφαλείας της χώρας Salif Traoré.Ο φημισμένος τραγουδιστής από την Γκινέ Sekouba Bambino έδωσε μια τηλεφωνική μαρτυρία στο “Jeune Afrique” :Έφθασε στο Bamako στις 2το πρωί.Πήγε αμέσως στο ξενοδοχείο Radisson Blu, όπου είχε κρατήσει δωμάτιο στον 4ο όροφο.”Προς τις 6h05 – 6h10, άκουσα τους πρώτους πυροβολισμούς…έπειτα άκουσα πυροβολισμούς μέσα σ΄ένα δωμάτιο δίπλα από το δικό μου. Αυτοί όπλιζαν και πάλι τα όπλα τους κι έλεγαν “αυτό είναι καλά είναι OK.”

Οι δυνάμεις της τάξης ήρθαν και μ΄εβγαλαν από το δωμάτιο μου.Με 7 άλλα άτομα εκκενώσαμε το ξενοδοχείο.Υπήρχαν αμερικανοί,γάλλοι,άνρωποι απ΄πο το Μαλί. Στο ξενοδοχείο επικρατούσε πανικός. Κάποιοι όμηροι ήταν στο έδαφος άλλοι μέσα στα δωμάτιά τους. Συγκεντρωθήκαμε στο Palais des sports του Bamako. Είμαι καλά δεν ήταν εύκολο αλλά χάρη στο Θεό είμαι καλά.””Μέχρι τώρα το Ισλαμικό Κράτος δεν είχε χτυπήσει σε αυτήν τη ζώνη θα είναι η πρώτη φορά “, εξηγεί ο Wassim Nasr στο France 24.”Υπάρχουν στο ξενοδοχείο Bamako τουρίστες και υπέυθυνοι εταιρειών πολυάριθμων εθνικοτήτων.”Ένας μάρτυρας λέει στο RFI ότι άκουσε πυροβολισμούς στις 7hτο πρωί. Αντιλήφθηκε ένα τρομοκράτη από το παράθυρο «με τζιν και μικρή γενειάδα ».

“Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης μεταφέρει ο Serge Daniel αναταποκριτής του  RFI-France 24 στο Bamako.Αλλά για τις αρχές ασφαλείας του Μαλί αναμφίβολα είναι τζιχαντιστές οι δράστες  που κρατούν τους ομήρους στο Radisson.”AFP.Embedded image permalink

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής οι απαγωγείς επιτρέπουν να εξέλθουν μόνο όσους γνωρίζουν κορανικούς στίχους κι οπότε τους χριστιανούς στοχοποιούν όπως έκαναν και σε προηγούμενες ανάλογες τρομοκρατικές στην Αφρική.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία “είδα πτώματα είναι φοβερό.”

Πριν από λίγο η πρεσβεία της Ινδίας στην πρωτεύουσα του Μαλί διαββεαιώνει ότι όλοι και οι 20 ινδοί που ήταν στο ξενοδοχείο εξήλθαν ασφαλείς.Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις φέρουν βοήθεια  στο Μαλί το Πεντάγωνο ενώ νωρίτερα οι γάλλοι δήλωναν ότι στέλνουν κάποιες ενισχύσεις.Oι τζιχαντιστές  κραύγαζαν ”Αλλάχ Ακμπαρ”…Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ελευθερώθηκαν  87 ενώ 132 παραμένουν όμ,ηροι. Μεταξύ τους πολλοί Ευρωπαίοι. 3 έχουν σκοτωθεί, ο ένας Γάλλος υπήκοος.Harouna Traore/AP/SIPA

Στρατιωτικοί του Μαλί υποστηριζόμενοι από γαλλικές δυνάμεις και αυτές της ,Minusma εισέβαλαν στο κτίριο.

dimpenews.com