Ιστορική επίσκεψη Πούτιν στο Ιράν:αέριο,ουράνιο,πυρηνικά,συμμαχία αμυντική,αύξηση εμπορικών συναλλαγών, συριακό,οι κοινοί εχθροί…. όλα στο τραπέζι

Российско-иранские переговорыO καθηγητής της Πολιτικής Επικοινωνίας του πνεπιστημίου της Τεχεράνης Foad Izadi, εξήγησε στο RT το ρόλο του Ιράν στη μάχη κατά της Daesh.«Από την αρχή της διαμάχης στη Συρία το Ιράν ζήστησε από τις ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα.Αλλά η αμερικανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι των αμερικανών όπως η Σ Αραβία και η Τουρκία επέμειναν να δίνουν όπλα και χρήματα σε οποιονδήποτε για να πολεμήσει κατά της κυβέρνησης», υπενθύνισε ο καθηγητής ο οποίος υπογράμμισε ότι όλα αυτά επέτραψαν «τη δημιουργία εν΄ςο αριθμού τρομοκρατικών οργανώσεων που τώρα επιχειρούν επεμβάσεις στην Ευρώπη». «Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι μέρος  και θα είναι μέρος της ιρανικής πολιτικής», κατέληξε ο Foad Izadi.Перед началом российско-иранских переговоров.

Σύμφωνα με τον  σύμβουλο του ρώσου προέδρου Iouri Ouchakov οι 2 ηγέτες Πούτιν και Hassan Rohani θα συζητούσαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν  και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας κυρίως κατά της Daesh.Σύμφωνα με τον Foad Izadi, οι 2 χώρες ενδιαφέρονται να εγκαταστησουν μια στρατηγική εταιρική σχέσηΤο ύψος συαλναλλαγών μεταξύ των 2 χωρών που είναι στα 5 δις δολάρια αναμένεται να αυξηθεί και να υπερβεί τα 20 δις δολάρια».Ο καθηγητής επισήμανε τα κοινά μεταξύ των 2 χωρών. «Η Ρωσία και το Ιράν είναι 2 μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και αερίου. … οι 2 χώρες μοιράζονται την Κασπία Θάλασσα είναι γείτονες».

Ο Foad Izadi τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν «θα μειώσουν τις αντίπαλες ενέργειες τους κατά των 2 αυτών χωρών».Θεωρεί ότι η Ρωσία κι το Ιράν το κατανοούν και θ΄ενδυναμώσουν  τις  σχέσεις τους για ν΄αντιμετωπίσουν την Washington.Σήμερα ο Vladimir Poutine υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο αίρει την απαγόρευση διοχέτευσης στο Ιράν εξοπλισμών και τεχνολογιών απεμπλουτισμού ουρανίου που άμεσα σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου απεμπλουτισμού ιρανικού ουρανίου του Fordo αλλά και με τον πυρηνικό  αντιδραστήρα Arak. Το εργοστάσιο Fordo οφείλει να μεταμορφωθεί σε μια εταιρία παραγωγής σταθερών ισότοπων με ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Ο αντιδραστήρας του Arak οφείλει ομοίως να τροποποιηθεί για να είναι αδύνατη η παραγωγή του στρατιωτικού πλουτώνιου.Перед началом российско-иранских переговоров.

Η ιρανική απόφαση να εξάγει προς Ρωσία εμπλουτισμένο εξασθενημένο ουράνιο απορρέει από τη συμφωνία μετξύ του Ιράν και του groupe των 5+1 τον Ιούλιο. Σύμφωνα με αυτήν η Τεχεράνη οφείλει να απαλλαγεί από το 98% του απεμπλουτισμένου της uranium. Το Ιράν δέχθηκε να μην απεμπλουτ΄σιει ουράνιο σε ποσοστό ανώτερο του 3,67% για τα επόμενα 15 χρόνια και να μην κατέχει περισσότερο από  300 kgαυτού του υλικού.

. «L’OPEP du gaz»

Η επίσημη αιτία της επίσκεψης του ρώσου προέδρου στη Τεχεράνη είναι το Forum των κρατών εξαγωγέων του αερίου που πραγματοποιείται στην ιρανική πρωτεύουσα από 21 Νοεμβρίου ως και 23. Δώδεκα κράτη εξαγωγής (Algérie, Bolivie, Venezuela, Egypte, Iran, Qatar, Libye, Nigéria, Emirats arabes unis, Russie, Trinidad,Tobago και Guinée équatoriale). Οι συμμετέχοντες του Forum έχουν ως στόχο να εντατικοποίησουν την πολιτική τους συνεργασία και τις επνδύσειςγια ν΄αρνηθούν κάθε μείωση της τιμής του αερίου.

Αυτό το Forum ήδη επονομάστηκε «OPEP του αερίου». Θεμελιώθηκε στη Τεχεράνη το 2008.Τα μέλη του διαθέτουν περισσότερο από  70% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου , 40% παγκόσμιων αγωγγών αεριόυ και δομούν το 65% του παγκσομίου αερίου σε υγρό αέριο.Ο Πούτιν συνάντησε και τον ayatollah Ali Khamenei και κατά τη συνάντησή τους τα 2 μέρη «υπογράμμισαν την σύμπτωση της οπτικής τους αναφορικά με τον απαράδεκτο χαρακτήρα των εξωτερικών προσπαθειών και πιέσων να υπαγορευθούν τα σενάρια του πολιτικού διακανονισμού» της διαμάχης στη Συράι τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου ο Dmitri Peskov.RT 23/11/15

dimpenews.com