Η Boko Haram σκότωσε 50 άτομα το τελευταίο 48ωρο

Capθαθηα

Περισσότερα από 50 άτομα σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο σε πολλές επιθέσεις που παραγματοποίησε η  Boko Haram που έχει δηλώσει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος στη Β Νιγηρία.Τη Δευτέρα το πρωί γυναίκες καμικάζι διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας στην αγορά του Madagali στο κρατίδιο Adamawa (στην ΒΑ Νιγηρία), ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή. “Οι 2 γυναίκες καμικάζι σκότωσαν τουλάχιστον 30 άτομα σε 2 εκρήξεις που διαπράχθηκαν στην αγορά “, δήλωσε ο Maina Ularamu, παλιός πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Madagali.

Madagali βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το κράτος του Borno, όπου η ισλαμιστική Boko Haram είναι πολύ δραστήρια.Αυτή η πόλη στοχεύθηκε από την  Boko Haram που την κατέκτησε το 2014 εξωθώντας τους κατοίκους να την εγκαταλέιψουν.Ο νιγηριανός στρατός επανέκτησε το Madagali μετά από σερί νίκες κατά των τζιχαντιστών κερδίζοντας έδαφος στα κρατίδια Borno, Adawama και Yobe,στο βορρά της χώρας που είναι πλειοψηφικά μουσουλμανικός.

Αυτή η διπλή επίθεση αυτοκτονίας επέρχεται μόνο λίγες ώρες αφότου η Boko Haram επιτέθηκε στην πόλη Maiduguri, προκαλώντας  21 θανάτους και 91 τραυματίες.Η ισλαμιστική οργάνωση κατέλαβε την Jiddari Polo, τοποθεσία που βρίσκεται στα   περίχωρα της Maiduguri, πρωτεύουσας του Borno στην αρχή της βραδιάς.Cσθηση

Ο νιγηριανός στρατός ανταπάντησε με πυρά πυροβολικού αναγκάζοντας την Boko Haramσε απόσυρση.”Έχουμε συνολικά  21 νεκρούς και 91 τραυματίες από την επίθεση της Boko Haram την τελευταία νύχτα” στο Jiddari Polo, δήλωσε την Δευτέρα στο AFP ο Mohammed Kanar, υπέυθυνος της διεχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη (Nema) στα ΒΑ της χώρας.

“Υπήρξαν περισσότερες από 12 επιθέσεις αυτοκτονίας στο Maiduguri κατά τη διάρκεια της νύχτας”, δήλωσε στο AFP ο Babakura Kolo μέλος πολιτοφυλακής που μάχεται με στρατό κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης.Αυτές οι επιθέσεις επέρχονται κάποιες μέρες μετά την ανακοίνωση του νιγηριανού προέδρου Muhammadu Buhari ότι ο πόλεμος κατά της Boko Haram “τεχνικά ” έχει κερδηθεί.

Η Boko Haram εκδηλώθηκε το 2009 στη ΒΑ Νιγηρία για να επιβάλει ένα Ισλαμικό Κράτος.Τελευταία η Boko Haram διέπραξε επιθέσεις αυτοκτονίας και σε γειτονικές χώρες όπως Cameroun, Tchadκαι Νίγηρα εγείροντας φόβους ότι θα επεκταθεί κι εκτός Νιγηρίας.Ο πόλεμος της με τις δυνάμεις της τάξης έχει στοιχίσει ως τώρα το θάνατο σε 17.000 ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό 2,6 εκατομυρίων από το 2009 και μετά. tv5 29.12.15

Χθες το πρωί (9h30) διπλή επίθεση αυτοκτονίας έγινε και στο Καμερούν στο Bodo (Makary). Σκοτώθηκαν οι 2 καμικάζι και ένας ακόμη.

dimpenews;com