Η Βαλλωνία του Βελγίου έχει καλύτερο πελάτη της όπλων τη Σ Αραβία

CaσθσΗ Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων από την Βαλλονία του  Βελγίου μια σχέση που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.Μιλάμε για παραδόσεις όπλων ύψους 4,3 δις euros, πρόκειτια για ένα ρεκόρ :η  Wallonie πούλησε αυτά τα όπλα μόνο το 2014, πιστοποιεί η βελγική εφημερίδα Le Soirεπικαλούμενη επίσημα νούμερα.

Ένα μεγάλο συμβόλαιο κάπως νοσηρό : πρόκειται για μια παράδοση αξίας 3,2 δις euros που έγινε για 15 χρόνια μεταξύ μιας εταιρείας της Βαλλονίας και μιας καναδέζικης εταιρεάις.Η βελγική εφημερίδα εξηγεί:

Σε όλα τα επίσημα στατιστικά των βαλλόνων αυτό το συμβόλαιο εμαφανίζεται ως μια παράδοση προς το Καναδά. Μόνο που τα κανόνια που αποστέλονται στο Καναδά εκεί θα ενσωματωθούν σε  θωρακισμένα οχήματα για να αποδοθούν στη Σ Αραβία.”

“Υπάρχουν σοβαρά θέματα που τίθονται για τη χρήση αυτών ων όπλων στο πλαίσιο επέμβασης της Σ Αραβίας στην Υεμένη τονίζει ο αν. διευθυντής του Groupe ειδημόνων για την  και την ασφάλεια (Grip), στη Le Soir. “Τη μέρα που η Σ Αραβία θα αποφασίσει να στείλει τανκ τα όπλα μας θα είναι εκεί κάτω”, συμπληρώνει ο βέλγος διευθυντής της Amnesty International στο μικρόφωνο του RTBF.

Και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα τονίζει ο ειδικός του Grip, καθώς η Σ Αραβία καταπατά “το δίκαιο του πολέμου και το ανθρωπιστικό δίκαιο στο πλαίσιο της σταρτιωτικής της επέμβασης στην Υεμένη ”, αφού αυτά καταγγέλουν Amnesty International και  Human Rights Watch.Και η βελγική εφημερίδα επιμένει: ακόμη κι ανα εξαιρέσουμε αυτό το συμβόλαιο το εμφανιζόμενο ως καναδέζικο η “η Σ Αραβία παραμένει ο πρώτος πελάτης όπλων από τη Wallonie”, ακριβώς μπροστά από το Pakistan.

Και ενω η Φλάνδρα η αλλη βελγική ζώνη αρνήθηκε στις 6 Γενάρη να συμφωνήσει σε μια εξαγωγή όπλων προς τη Σ Αραβία η γαλλόφωνη Wallonie ‘παγιδεύθηκε’ από τη σημαντική αγορά που αντιπροσωπεύει αυτό το deal για την οικονομία της ”, σημειώνει η Le Soir.courrierinternational 7.1.16

dimpenews.com