Από τις 13.3.16 μια 1 ημέρα πριν ο πρόεδρος Πούτιν 14.3.16  ανακοινώσει την μερική απόσυρση της ρωσικής δύναμης από τη Συρία ο Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει και συνάμα προαναγγείλει τις εξελίξεις στο κουρδικό.Σύμφωνα με το ρώσο ΥΠΕΞ οι κούρδοι που δεν εξουσιοδοτήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το συριακό στη Γενεύη μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. sputnik13.3.16 

Oι Κούρδοι ενώνουν σε μια ομόσπονδη οντότητα τις 3 περιοχές αυτόνομες (Αfrine Jazire Κομπάνι ) που ελέγχουν στη Β Συρία.Η απόφαση υιοθετήθηκε από τους 150 συμμετέχοντες στην  συγκέντρωση στη Rmeilan .

6.3.16 Το afp αναφέρει ότι οι αμερικανοί κατασκευάζουν 2 αεροπορικές βάσεις στη Συρία στις κουρδικές ζώνες.Η μια ήδη κατασκευάστηκε και η άλλη είναι στη φάση που είναι εργοτάξιο και θα είναι στρατιωτικής και πολιτικής χρήσης σύμφωνα με το κουρδικό site Bas news και που έχει έδρα στο κουρδικό Ιράκ.

Στο Rmeilan στην περιοχή της Hassake κοντά στο τριεθνές σύνορα Συρίας Ιράκ και Τουρκίας απ΄όπου οι κούρδοι διακήρυξαν την ομόσπονδη οντότητα τους εντός Συρίας η αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία είναι έτοιμη.Η πίστα προσγείωσης είναι έτοιμη.Οι ΗΠΑ κατάφεραν δια των κούρδων να πετύχουν αυτό που δεν κατόρθωσαν ν΄αποσπάσουν από τη συριακή κυβέρνηση αμερικανικές βάσεις επί του συριακού εδάφους.

Η Συρία είναι η μόνη χώρα όπου η κουρδική μειονότητα δεν κατέφυγε ποτέ σ ένοπλο κίνημα για να διεκδικήσει τα δίκια της όπως έκανε στην Τουρκία με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς,στο Ιράκ αλλά και στο Ιράν.100 εξεγέρσεις έκαν οι κούρδοι καμιά στη Συρία  ακόμη.και αυτό είναι δηλωτικό.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι μεταξύ 1972 και 1975 η κουρδική ηγεσία στο Ιράκ έλαβε από την Ουάσιγκτον 16 εκατομύρια δολάρια ως μυστική οικονομική ενίσχυση.Τις δοσοληψίες έκαναν οι Νίξον και Κίσινγκερ μέσω CIA.Για αμερικανούς ο στόχος δεν ήταν να να συμβάλουν στη δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους αλλά να εξασθενήσουν το Ιράκ που από το 1972 ήταν σύμμαχος της π.Σοβιετικής Ένωσης.

Κάτι αντίστοιχο δρομολογείται και σήμερα με παρεμφερείς στόχους.Οι Αμερικανοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν θ΄αναγνωρίσουν την αυτονομία των συροκούρδων αλλά από την άλλη κάνουν τα πάντα για να τους ενισχύσουν.Το 70% των χτυπημάτων της αμερικανικής συμμαχίας επί συριακούε δάφους κατά του Ισλαμικού Κράτους ήταν στο Κομπάνι και γενικά σε περιοχές που σήμερα ελέγχουν οι κούρδοι.Το αντάλλαγμα οι βάσεις και η αποδυνάμωση του νυν συριακού κράτους ,που είναι ο σύμμαχος της σοβιετικής συνέχειας της Ρωσίας, ως οντότητας με την εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων που σε πρώτο επίπεδο εμφανίζονται απλά ως αυτοκαθορισμός και τάση ομοσπονδίας.

Οι περιοχές που ελέγχουν οι κούρδοι είναι επίσης πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και αυτό έχει τη σημασία του. Tο Κουρδιστάν της Τουρκίας είναι το λεγόμενο Βόρειο Κουρδιστάν ενώ αυτό που θεωρητικά επιμοιράζεται σε Συρία Ιράκ και Ιράν είναιν το Νότιο Κουρδιστάν πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Tα νομικά ερείσματα κινήσεων αυτονομίας των Κούρδων κατοχυρώνονται κυρίως με πράξεις διπλωματικές αναφορικά και κυρίως με την μειονότητα στην Τουρκία και στο Ιράκ

Συνθήκη Σεβρών 10.8.1920 στους Κούρδους χορηγείται τοπική αυτονομία.Ανεφάρμοστη.

1922 Ιρακινο βρετανική διακήρυξη αναγνωρίζει το διακίωμα στους κούρδους να σχηματίσουν κυβέρνηση στα σύνορα.

Κοινωνία Εθνών αποφαίνεται να παραχωρηθεί στους κούρδους του Ιράκ σχετική αυτονομία.

Οι κούρδοι παγκοσμίως απαριθμούν 40 με 50 εκατ., στη Συρία είναι μόλις 2 εκατομύρια στην Τουρκία αντίθετα είναι 12 με 15 εκατομ. και με άλλες εκτιμήσεις ως και 20 ενώ στο Ιράκ είναι 4,6 εκατ.

Οι Κούρδοι στη Β Συρία ελέγχουν τα 3 τέταρτα των συροτουρκικών συνόρων που  αντιστοιχούν σε 400 χλμ.(ΑFP REUTERS SPUTNIK Αδήωτος)

Συμπέρασμα 2 βάσεις οι ρώσοι στη Συρία σε Ταρτούς και Λαττάκια και 2 οι ΗΠΑ στις περιοχές που ελέγχουν οι κούρδοι …….οπότε βρέθηκε πολιτική λύση στο συριακό….. Απλά επειδή και οι αμερικανοί κάπου θα πρέπει να κατοχυρώσουν  τα νέα τους κεκτημένα θα έπρεπε η κουρδική κοινότητα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα σιγουρεύουν τη θέση της έναντι του εκάστοτε συριακού κράτους οπότε κάνουν το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς αυτονομία για να είναι και δεδομένες οι αμερικανιές βάσεις ανεξάρτητες από Δαμασκό.Η Ρωσία κατά τα φαινόμενα δέχθηκε αυτό το ισοφάρισμα των αμερικανών και αποσύρεται ……αφού κι αυτή από πλευρά της ισχυροποίησε τη θέση της στη Μεσόγειο και σε Συρία….Η Συρία θα βγεί επίσης αποδυναμωμένη αλλά υπαρκτή.To πρόβλημα μετατίθεται αφού οι αμερικανοί στοχοποιούν τους κούρδους στην Τουρκία…..το συριαό λύθηκε το κουρδοτουρκικό μόλις αρχίζει…..

dimpenews.com