57025029b5be0_medium
Nεκροί στρατιώτες του Αzerbaïdjan

Αρμενικά μέσα μεταδίδουν στις  04/04/2016 φωτογραφίες νεκρών μελών των ειδικών δυνάμεων του Αzerbaïdjan στην γραμμή επαφής Haut-Karabakh  και ‘Azerbaïdjan με καταγωγή  από το Madagiz που είναι ταταρική ζώνη εντός του Ναγκόρνο Καραμπάχ.Αυτή η πληροφορία προέρχεται από το  Facebook του εκπροσώπου άμυνας της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας.

Πολλά αρμενικά μέσα αναδημοσιεύουν τις φωτογραφίες του αποκεφαλισμού αρμένιου στρατιώτη από αζέρο.Ενώ την ίδια στιγμή αναφέρουν ότι καμία επίσημη πληροφορία δεν υπάρχει σχετικά με τους αιχμαλώτους και τους ομήρους καθώς είναι σε διεξαγωγή οι επιχειρήσεις.Μετά το τέλος των εχθροπραξιών θα υπάρχει σχετική πληροφόρηση αναφέρει υπεύθυνος μόνο τότε θα υπάρξουν ακριβή δεδομένα.

Την ίδια στιγμή για 3 ακόμη νεκρούς αρμένιους πολίτες κάνει λόγο σήμερα ρώσος ανταποκριτής.Τα θύματα προκλήθηκαν καθώς το Azerbaijan βομβάρδισε με πυροβολικό το χωριό Talysh.

5702093acc7d3_medium
νεκροί αζέροι

3η ημέρα πολύνεκρων μαχών μεταξύ αρμενίων και Azerbaïdjanais στο NagornyKarabakh. To Azerbaïdjan ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 3 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες με τις αρμενικές δυνάμεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Nagorny-Karabakh την τρίτη ημέρα των συγκρούσεων που συνεχίζονται παρά τις κλήσεις για ειρήνευση από τη διεθνή κοινότητα.

Casijsji
η κηδεία του 12 χρονου αρμένιου Vagharshak Grigoryan, που σκότωσαν με βομβαρδισμό οι Azeri

Τουλάχιστον 33 στρατιώτες και από τα 2 αντίπαλα στρατόπεδα και 3 πολίτες σκοτώθηκαν μετά την Παρασκευή με την επανέναρξη των εχθροπραξιών των πιο πολύνεκρων μετά την εκεχειρία που εγκαθιδρύθηκε ανάμεσα σε Erevan και Bakou το 1994. Περισσότεροι από 200 στρατιώτες και πολίτες τραυματίστηκαν.

Αυτή η διαμάχη που πηγάζει εδώ και πολλούς αιώνες αλλά που αποκρυσταλλώθηκε στη σοβιετική εποχή καθώς η Μόσχα απέδωσε αυτό το έδαφος το πλειοψηφικά αρμενικό στην σοσιαλιστική σοβιετική δημοκρατία του  Azerbaïdjan, επέρχεται στην στρατηγική περιοχή του Καυκάσουγια την μεταφορά των υδρογονανθράκων κοντά σε Ιράν,Τουρκία και στις πύλες της Μέσης Ανατολής.

Η στρατιωτική κλιμάκωση επέρχεται επίσης τη στιγμή που η Ρωσία που διατηρεί καλές σχέσεις με την Αρμενία και η Τουρκία παραδοσιακός σύμμαχος τ΄Azerbaïdjan ταλανίζονται από μια διπλωματική σοβαρή κρίση με φόντο τον πόλεμο στην Συρία .

Επί του μετώπου 3 στρατιώτες azerbaïdjanais σκοτώθηκαν από “όλμους και χειροβομβίδες  που εκτοξεύθηκαν“ από χαρακώματα που κατέχουν οι αρμένιοι στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου σύμφωνα με το Υπ.Άμυνας του Azerbaïdjan.sihsji

“Αν οι αρμενικές προκλήσεις συνεχιστούν εμείς θα εξαπολύσουμε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου και θα χρησιμοποιήουμε όλα μας τα όπλα “, ανακοίνωσε ο εκπ΄ρόσωπος τύπου του υπουργείου ο Vagif Dargahly.

Οι ορδές του Bakou “εντατικοποίησαν τη Δευτέρα το πρωί τους βομβαρδισμούς στις θέσεις του στρατού του  Karabakh, χρησιμοποιώντας ρουκέτες των 152 mm, εκτοξευτές -ρουκετών  και τανκ “, ανέφεραν από την πλευρά τους οι δυνάμεις της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας που υποσηρίζεται από το Erevan.

Oι αρμενικές δυνάμεις “προήλασαν ευρέως σε κάποιες ζώνες του μετώπου και πήραν νέες θέσεις “, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπουτου αρμενικού Υπ.Άμυνας ο Artsrun Hovhannisyan.

Το Azerbaïdjan κατήγγειλε ως “ψευδείς “αυτές τις ανακοινώσεις , τόνίζοντας ότι ελέγχει από το Σάββατο πολλά στρατηγικά υψώματα στο Karabakh, που έκτοτε θα τα ενδυναμώσει ενώ την Κυριακή δήλωσε την πρόθεσή του για μονομερή κατάπαυση του πυρός. Οι αρχές του  Nagorny-Karabakh δήλωσαν από την πλευρά τους έτοιμες να συζητήσουν μια πρόταση εκεχειρίας με την προυπόθεση ν΄ανακτήσουν  τις θέσεις που απώλεσαν στην περιοχή.

– Το πολιτικό κίνητρο –

Οι μεγάλες παραβιάσεις της ανακωχής στο Nagorny-Karabakh δεν είναι συγκυριακές αλλά έχουν περισσότερο ένα πολιτικό κίνητρο“, υπογραμμίζει ο Thomas de Waal, αναλυτής του ιδρύματος Carnegie, που εκτιμά ότι είναι πάνω από 20.000 ο αριθμός των στρατιωτών από κα΄θε πλευρά στο μέτωπο.

Η Ρωσία αποπειράται να διατηρήσει μια αβέβαιη ισορροπία στις σχέσεις της και με τις 2 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στις οποίες πουλάει όπλα,.Αυτή αντίθετα παραμένει ιστορικός σύμμαχος της Αρμενίας όπου η Ρωσία διαθέτει και 2 στρατιωτικές βάσεις που πρόσφατα ενισχύθηκαν.CfJ2whjWIAEYo45-206x343-206x343 CfJ2whRXEAAlIUS-270x480-270x480

Η Τουρκία δεσμευμένη σε μια διαμάχη με τη Μόσχα μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού στη Συρία από τουρκικά αεροσκάφη ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το Azerbaïdjan “ως το τέλος “ και δια  Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία  “προσεύχεται για τους αδερφούς της Azerbaïdjanais να θριαμβεύσουν“.

Το Azerbaïdjan κατανοεί ότι δεν είναι σε θέση να υπολογίζει αμιγώς στην στρατιωτική ισχύ για ν΄αλλάξει το status quo, κυρίως εξ αιτίας της ρωσικής παρουσίας στην Arménie.Δύναται ωστόσο με διπλωματικούς και στρατιωτικούς ελιγμούς ν΄αποκτήσει παραχωρήσεις  “, εκτιμά το αμερικανικό κέντρο δεξαμενής σκέψης Stratfor.

“Αλλά παρά τις αρχικές προθέσεις του Bakou, αυτή η στρατηγική μπορεί να προκαλέσει μια διαμάχη πιο γενική για την οποία κανένας από τους εμπόλεμους δεν προετοιμάστηκε “,κρίνει. armenews (AFP) 4.3.216

16:54 GMT
o στρατός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ  ανακοίνωσε ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 72 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τις τελευταίες 3 ημέρες, σύμφωνα με μια έκθεση που αναφέρθηκε στην αρμενική τηλεόραση.
16:18 GMT
Ο γραμματέας Τύπου του αρμενικού  υπουργείου Άμυνας υποσχέθηκε ένα  «ανάλογο χτύπημα » αν ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν  δεν σταματήσει το βομβαρδισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

14:13 GMT

Το Υπ Άμυνας του Azerbaijan ανέφερε ότι ο στρατός του εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση στο Nagorny-Karabakh στην εμπόλεμη ζώνη.Ο Vagif Dyargyakhly, ο εκπρόσωπος τύπου του ισχυρίστηκε ό σκοτώθηκαν  170 αρμένιοι στρατιώτες και  12 θωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν.RT

Ο εκπρόσωπος τύπου του αρμενικού Υπ.Άμυνας ο Ardzroun Hovhannissian ανακοινώνει στο site του στο Facebook ότι οι αρμένιοι σήμερα το πρωί κατέστρεψαν 3 ακόμη τνκ των αζέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλες καταστράφηκαν 2 ακόμη στο νότο του Haut Karabagh.Επομένως σε 10 h καταστράφηκαν 5 τανκ αυτό το πρωί.  Χθες το βράδυ ο απολογισμός ήταν συνολικά 15τανκ κατεστραμμένα των αζέρων. Συνολικά 20 από τις 2 Απρίλη.armenews

dimpenews.com