ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΊΝΑΙ Η ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ –  ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΩΣ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΕΙ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗΣ….

Oι διάφορες στρατιωτικές  και παραστρατιωτικές  πτέρυγες που πολεμούν στη Συρία δεσμεύθηκαν σε μια κούρσα ταχύτητας για να δεσμεύσουν το  maximum των εδαφών εις βάρος του Ισλαμικού κράτους και να διασφαλίσουν τα τ.χλμ αν το ομοσπονδιακό  σύστημα εγκαθιδρυθεί.

« τα τρία μέρη  (στρατός, Kurdes, »αντάρτες ισλαμιστές ») επιδόθηκαν σε αγώνα ταχύτητας με σκοπό να πάρουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της πίτας όχι μόνο από την ΙSIS αλλά και έμμεσα από τους άλλους πρωταγωνιστές « , σημειώνει ο Thomas Pierret, ειδήμονας στο συριακό.

Στην κεντρική επαρχία της Χομς ο στρατός υποστηριζόμενος από τη Ρωσία εκδίωξε το Ισλαμικό Κράτος από την Παλμύρα και από την πόλη  al-Qaryatayn.

Στην βόρεια επαρχία του Χαλεπίου , οι ισλαμιστικές κι « αντάρτικες » φράξιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία και την αμερικανική αεροπορία πήραν από την ΙSIS μια εικοσάδα χωριά εκ των οποίων το Al-Raï, το πρωταρχικό πέρασμα προς Τουρκία που χρησιμοποιούσε η τζιχαντιστική οργάνωση.(« ισλαμιστές και αντάρτες πήραν το Al-Raï » αναφέρει και το euronews δηλ επίσημα οι αμερικανοί προτιμούν για να φτιάξουν τη δική τους ζώνη επιρροής στη Συρία να συμμαχούν με ισλαμιστικές οργανώσεις) 

Στο Νότο οι τζιχαντιστές της al-Nosra (συριακό παρακλάδι της Al-Qaïda), συνυφασμένες με την Ahrar al-Cham κι άλλους αντάρτες πήραν 3 τοποθεσίες.

Στα ΒΑ η αραβοκουρδική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) προελαύνει προς την πλούσια σε πετρελαικά κοιτάσματα επαρχία της Deir Ezzor για την οποία επίσης αγωνίζεται ο συριακός στρατός.

Όταν ο στρατός « απελευθερώνει την Παλμύρα αυτό είναι για να έχει ένα επιπλέον avantage  η συριακή κυβέρνηση στο διπλωματικό επίπεδο των διαπραγματεύσεων (…),υπογραμμίζει ο Pierret.

« Και όταν οι αντάρτες προελάυνουν κατά μήκος των τουρκικών συνόρων αυτό δεν συμβαίνει μόνο για ν΄απωθήσουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους αλλά κυρίως για να εμποδίσουν τους κούρδους να προχωρήσουν στην περιοχή και για ν΄αναδημιουργήσουν ένα στρατηγικό βάθος έναντι των Κούρδων και του στρατού « ,προσθέτει.

« Για την ώρα η πίτα είναι αρκετά μεγάλη ώστε ο καθένας να βρίσκει το κομμάτι του. Οι επόμενες φάσεις θα είναι πιο σύνθετες:στα Α του Χαλεπίου , υπάρχουν περιοχές που ενδιαφέρουν τόσο το καθεστώς όσο και τους κούρδους και τους αντάρτες « , υπογραμμίζει αυτός ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αλλά αν το μέρος που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος είναι δελεαστικό -ελέγχει περί το 40% του εδάφους με πετρέλαιο,αέριο,βαμβάκι και αναπτυγμένη γεωργία-, είναι πολύ πιθανό ότι αυτό θα ωθήσει το στρατό και τους « αντάρτες » να συγκρουστούν.

« Δεν πιστεύω ότι ρώσοι κι αμερικανοί θα μπορούσαν αιώνια να εμποδίζουν τους συμμάχους τους να μάχονται μεταξύ τους « , σημειώνει ο γάλλος ειδικός επί του τζιχαντισμού Romain Caillet.

« Σε αυτήν την περίπτωση είναι λίγο πιθανό όλοι οι εχθροί της ISIS να παραμείνουν ενωμένοι υπό την αμερικανορωσική επιτήρηση, ,μια ανάκτηση του εδάφους της ISIS θα είχε ως συνέπεια μια νεπιστροφλή της οργάνωσης σε μια δραστηριότητα ολοκληρωτικά περιθωριακή « ,προσθέτει.

– Raqa, η πολυπόθητη – 

Στην πραγματικότητα για τη στιγμή η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δαιτείνονται ότι αντιτίθενται στην ομοσπονδιοποίηση και απορρίπτουν την διακήρυξη του Μαρτίου που έγινε από τους κούρδους σε μια περιοχή του Βορρά.

Αλλά οι χορηγοί τους Washington και Μόσχα με την πρωτοβουλία των οποίων εγκαινιάστηκε από τα τέλη Φλεβάρη η ανακωχή μεταξύ συριακού στρατού και « ανταρτών », δεν αντιτίθενται σύμφωνα με τον Fabrice Balanche, ερευνητή συμβεβλημένο με Ινστιτούτο της Washington.

« Οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται ότι είναι σύμφωνες για την ομοσποδιοποίηση στη Συρία « ,λέει. « Ένας τρόπος αποδυνάμωσης του Assad είναι να διασφαλιστούν ζώνες αντίστοιχης επιρροής(…).«  

Αν οι αμερικανοί ικανοποιούνται από το γεγονός ότι η εκεχειρία επέτρεψε στους πρωταγωνιστές να επικεντρωθούν στη DAESH το θέμα το ποιός θα είναι ο πρώτος που θα μπει στη Raqa, πρωτεύουσα de facto της isis παραμένει ανοιχτό.

« Ποιός θα απελευθερώσει πρώτος τη Raqa δεν είναι ακόμη στην επίκαιρο.Υπάρχουν πολλές δύσκολες μάχες « , δηλώνει στο AFP ο εκπρόσωπος τύπου του state department Mark Toner.

Αλλά για έναν διπλωμάτη ευρωπαίο μέλος της διεθνούς συμμαχίας που διευθύνει η Washington, δεν πρέπει η συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία να πάρουν τη Raqa. 

« Για εμάς ένα σημείο πολύ σημαντικό είναι η Raqa.Αν οι Ρώσοι και το καθεστώς πάρουν την πόλη  (…) αυτό θ΄αποδείκνυε  , για να είμαι ειλικρινής , ότι αυτοί κέρδισαν τον πόλεμο και ότι αντιπολίτευση δεν κρατάει παρά μια μικρή τσέπη στο βορρά « , λέει στο AFP.lexpress. AFP 9.3.16

Στο ίδιο πλαίσιο η διοίκηση Ομπάμα προσανατολίζεται ν΄αποστείλει στη Συρία στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των πόλεων Raqqa και Μοσούλης επιπρόσθετες ειδικές δυνάμεις αποτελούμενες από 250 στρατιώτες μεταφέρει το  CNN.9.3.16 Oργανώσεις άλλες πήραν τον έλεγχο του  Tassil στην επαρχία της  Deraa από την ISIS.

dimpenews.com