RTR4FOX1

Eδώ και 4 χρόνια ο Saadu Sharapudinov ήταν ένας καταζητούμενος στη Ρωσία.Ήταν ένα μέλος μιας απαγορευμένης ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης που κρυβόταν στα δάση του Β Καυκάσου αποφεύγοντας περιπολίες της αστυνομίας και μετέχοντας συνομοτώντας σ΄έναν ιερό πόλεμο κατά της Μόσχας. Κάποια στιγμή στη ζωή του αυτή της παρανομίας επέρχεται μια στροφή.

Ο 38χρονος Sharapudinov, δήλωσε στο Reuters ότι το Δεκέμβρη του 2012 πράκτορες των ρωσικών πληροφοριών του παρουσίασαν μια μη αναμενόμενη προσφορά.Αν δεχόταν να εγκαταλείψει τη Ρωσία οι αρχές δεν θα τον συνελάμβαναν. Στην πραγματικότητα διευκόλυναν την αναχώρησή του.

«Κρυβόμουν ήμουν μέλος μιας παράνομης ένοπλης οργάνωσης,ήμουν οπλισμένος», δήλωσε ο Sharapudinov σε μια συνέντευξη που έδωσε από μια χώρα εκτός Ρωσίας. Λέει ότι οι αρχές του είπαν:«θέλουμε να φύγεις. « 

FREE TO GO: Saadu Sharapudinov

Ο Sharapudinov δέχθηκε να φύγει.Μερικούς μήνες αργότερα δέχθηκε ένα νεό διαβατήριο μ΄ένα νέο όνομα και ένα εισητήριο χωρίς επιστροφή για την Κωνσταντινούπολη. Λίγο καιρό μετά την άφιξή του στην Τουρκία διέσχισε τα σύνορα και τη Συρία κι εντάχθηκε σε μια ισλαμική οργάνωση που αργότερα δήλωσε υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος.

Το Reuters ταυτοποίησε 5 ακόμη ρώσους ριζοσπαστικοποιημένους που δικοί τους και τοπικοί αξιωματούχοι ομοίως ισχυρίζονται ότι εγκατέλειψαν τη Ρωσία με την άμεση ή έμεση βοήθεια των αρχών  για να καταλήξουν στη Συρία. Οι αναχωρήσεις ακολούθησαν ένα μοτίβο δήλωσε ο Sharapudinov: η Mόσχα ήθελε να εκριζώσει τον κίνδυνο των εσωτερικών τρομοκρατικών επιθέσεων  , επομένως οι υπεύθυνοι των πληροφοριών και η αστυνομία έκλειναν τα μάτια στους ισλαμιστές μαχητές που έφευγαν από τη χώρα.Κάποιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι ίδιοι οι υπεύθυνοι εμψύχωναν τους μαχητές να φύγουν. Ως το Δεκέμβρη του 2015, περί τους 2.900 ρώσους είχαν αναχωρήσει για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή δήλωσε ο διευθυντής του FSB της υπηρεσίας της Ασφάλειας της Ρωσίας ο Alexander Bortnikov, σε μια σ΄συσκεψη στο τέλος της χρονιάς της Εθνικής Επιτροπής για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα πάνω από το 90% αυτών εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά τα μέσα του 2013.

« Η ρωσική είναι η τρίτη γλώσσα στο Ισλαμικό Κράτος μετά την αραβική και την αγγλική.Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικούς διοχετευτές ξένων μαχητών « , υπογράμμισε η Ekaterina Sokiryanskaya, κύρια αναλύτρια για τον International Crisis Group, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που προσβλέπει στην επίλυση για διαμάχες.

« Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι οι ρωσικές αρχές δεν εμπόδισαν τις αναχωρήσεις και ένας μεγάλος αριθμός μαχητών εγκατέλειψαν τη Ρωσία.Υπήρχε ένα πολύ ειδικό και βραχυπρόθεσμο καθήκον να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων….Έκλειναν τα μάτια εθελοτυφλούσαν  σχετικά με τη ροή της ριζοσπαστικοποιημένης νεολαίας »προς τη Μέση Ανατολή.

Οι ρωσικές αρχές αρνούνται και διαψεύδουν ότι εκπόνησαν και υλοποίησαν πρόγραμμα βοήθειας των μαχητών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.Αυτές ισχυρίζονται ότι οι μαχητές έφυγαν αυτοβούλως και χωρίς την βοήθεια του κράτους.Αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του FSB Bortnikov και οι αρχές του Β Καυκάσου έχουν κατηγορήσει την αναχώρηση για το Ισλαμικό Κράτυς και τις ξένες χώρες που προσφέρουν ασφαλές πέρασμα στους ριζοσπάστες για τη Συρία κι αλλού.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν ο Dmitry Peskov, δήλωσε στο Reuters: « Οι ρωσικές αρχές δεν συνεργάστηκαν ποτέ ούτε είχαν διαδραστικότητα με τους τρομοκράτες. Καμιά διαδραστικότητα με τρομοκράτες δεν ήταν πιθανή.Οι τρομοκράτες εκμηδενίστηκαν στη Ρωσία.Πάντα έτσι ήταν αυτό είναι και θα είναι  και στο μέλλον. « 

Ο υπ.Εξ δήλωσε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου βοήθησαν τους μαχητές.Αντίθετα όπως είπε οι υπηρεσίες λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να εμποδίσουν τους μαχητές να εγκαταλείψουν τη χώρα συμπεριλαμβανομένων κι όσων επιστρέφουν.  Πρόσθεσε ότι η Ρωσία άνοιξε εκατοντάδες έρευνες για υποθέσεις εγκληματικού τύπου που σχετίζονται με πολίτες της που μάχονται στη Συρία και κατά συνέπεια είναι «παράλογο» να θεωρείται ότι οι αξιωματούχοι διευκόλυναν την αναχώρηση μαχητών από τη Ρωσία.Ο υπουργός εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα υποστηρίζοντας ότι το FSBήταν επιφορτισμένο με αυτό.Το FSB στο Daghestan αρνήθηκε να σχολιάσει επίσης άμεσα.reuters 14.5.16

dimpenews.com