60 βέλγοι στρατιωτικοί παρακολουθούνται στενά από την υπηρεσία πληροφοριών για ισλαμικό ριζοσπαστισμό.H υπηρεσία πληροφοριών του στρατού του Βελγίου παρακολουθεί « περί τα  60 μέλη του στρατού που παρουσιάζουν ύποπτη συμπεριφορά « , αναφέρει ο υπουργός Άμυνας Steven Vandeput (N-VA),σε μια γραπτή κοινοβουλευτική απάντηση.Αυτοί « ταυτοποιήθηκαν ως ριζοσπαστικοποιημένοι μουσουλμάνοι « ,σύμφωνα με τους όρους της γραπτής επερώτησης που του είχε κατατεθεί .

« Η ελευθερία της λατρείας είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα « ,επιμένει ο υπουργός.Η SGRS (υπηρεσία πληροφοριών του στρατού) « επαληθεύει αν οι ιδέες ή η συμπεριφορά ενός μέλους της Άμυνας δεν συνάδει με τις αξίες και / ή τις αποστολές του στρατού « . Αυτοί είναι επομένως 60 σε αυτήν την περίπτωση (55 στρατιώτες, 5 υπαξιωματικοί),ύποπτοι ότι είναι μουσουλμάνοι ριζοσπαστικοποιημένοι. « Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε ένδειξη επικείμενης αναχώρησης για Συρία θα επιφέρει μια άμεση δράση. »

Εδώ και κάποια χρόνια εντοπίστηκαν 4 ριζοσπαστικοποιημένα πρώην μέλη του στρατού που αναχώρησαν για τη Συρία . Ανάμεσα τους ήταν ένας έφεδρος που σκοτώθηκε το 2012. Ο υπουργός Vandeput έδωσε μια σειρά από λεπτομέρειες την τελευταία χρονιά γι αυτό το θέμα στο Κοινοβούλιο.Ο αρχικός φόβος των βουλευτών ήταν τότε ότι κι άλλοι στρατιώτες  που δέχθηκαν στρατιωτική εκπαίδευση στο Βέλγιο φεύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία ή στο Ιράκ .Ο υπουργός υπενθυμίζει στην απάντησή του ότι ελήφθησαν μέτρα. « όλοι οι υποψήφιοι για το στρατό έπειτα από το […] 2013, υποβλήθηκαν σε μια επαλήθευση ασφάλειας από το SGRS που περιορίζει και αποτρέπει την πρόσληψη εξτρεμιστών όλων των πλευρών. »

Bέβαια « το όριο μεταξύ μιας αναχώρησης,μιας αυστηρής ερμηνείας του ισλάμ και από την άλλη ο ριζοσπαστισμός ή ο εξτρεμισμός είναι δύσκολο να καθοριστεί « , υπογραμμίζει ο Steven Vandeput.Αλλά  « ένας κάποιος αριθμός στρατιωτών παρακολουθήθηκαν από κοντά προκειμένου να ελεχθεί αν υπερέβησαν αυτήν τη λεπτή γραμμή και πότε.Αυτά τα άτομα άμεσα αναφέρθηκαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες.Ο ακριβής αριθμός ποικίλει  συνεχώς με βάση τα νέα ευρήματα » .

Αν και ο αριθμός των 60 στρατιωτικών δυνητικά ριζοσπαστικοποιημένων προκαλεί ωστόσο δεν θα πρέπει εμφανώς να υπερεκτιμηθεί το πρόβλημα. « Προς το παρόν κανένας στρατιώτης δεν απολύθηκε εξ αιτίας του ισλαμικού εξτρεμισμού «  ,αναφέρει ο Υπ.Άμυνας. Και « όλοι οι στρατιώτες που ενδεχομένως σχετίζονται (από πειθαρχικό μέτρο), εγκατέλειψαν το στρατό με πρωτοβουλία τους ή απολύθηκαν για άλλους λόγους «  . lalibre 14.5.16

Την ίδια στιγμή η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση των F-16 της που είναι δεσμευμένα στη μάχη κατά της Daech στο Ιράκ τώρα και στη Συρία απαντώντας θετικά σε ανάλογο αίτημα που της τέθηκε από τη διεθνή αντιτρομοκρατική συμμαχία νακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Charles Michel.

dimpenews.com