υφυγγυ

Καθώς οι μεγάλες δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη την Τρίτη για να συζητήσουν τη συριακή ειρηνευτική διαδικασία τόνισαν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι της σύγκρουσης θα πρέπει να καταστήσουν  προτεραιότητα την ειρήνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι μπορεί να έφθασε ο καιρός για να υλοποιηθεί το «Σχέδιο Β» στη Συρία.

« Κατέστη σαφές ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει δύο επιλογές – είτε ο ίδιος θα πρέπει να απομακρυνθεί  μέσω της πολιτικής διαδικασίας ή θα απομακρυνθεί δια της βίας », δήλωσε ο Adel Al-Jubeir στους δημοσιογράφους μετά τη συνδιάσκεψη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ISSG) που συνεδρίασε υπό την κοινή προεδρία Ρωσίας και ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο ρώσος ΥΠΕΞ Serguei Lavrov τόνισε ότι « εμείς δεν υποστηρίζουμε τον Assad, υποστηρίζουμε τη μάχη του συριακού στρατού κατά της τρομοκρατίας ». «(…) επί του terrain, δεν βλέπουμε δυνάμεις πιο πραγματικές και αποτελεσματικές παρά από αυτές του συριακού στρατού παρά τις όποιες αδυναμίες του»,πρόσθεσε. Ο οδικός χάρτης που καταρτίστηκε στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων όπου καθορίστηκε η 1η Αυγούστου ως ημερομήνία πλαφόν για πολιτική μετάβαση αν και κάτι τέτοιο σύμφωνα με παρατηρητές μοιάζει με οραματικό . Γαλλία Γερμανία και Αγγλία πρωτοστατούν για να ενεργοποιηθεί κθεστώς μετάβασης. Η τύχη του προέδρου διχάζει τη διεθνή κοινότητα με Ρωσία και Ιράν να είναι αμετακίνητες στο πλευρό του.

Κατά τ΄άλλα ο πόλεμος κατά της isis προοδέυει δύσκολα αν και ο στρατός ανακατέλαβε 16 με 20%του εδάφους που ήλεγχε η οργάνωση.Le Groupe international de soutien à la Syrie parle de Bachar al Assad et non de l'EI

Η ομάδα ISSG συμφώνησε σε γενικές γραμμές για τρέχοντα θέματα όπως εντατικοποίηση των προσπαθειών για να σταματήσουν οι εχθροπαραξίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, επέκταση της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, και διευκόλυνση για  την αμοιβαία απελευθέρωση των κρατουμένων από τις διάφορες αντίπαλες  πλευρές στη Συρία.

Ωστόσο, πέρα από τις δεσμεύσεις, οι συμμετέχοντες της συνάντησης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια νέα ημερομηνία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών της Συρίας, που ξέσπασε τον περασμένο μήνα..lexpressiondz,RT,Alalam 18.5.16

dimpenews.com