CaptsusuhusH απελευθέρωση της Raqqa αντιστοιχεί στην ‘Κατάληψη του Βερολίνου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.Η επερχόμενη απελευθέρωση της συριακής πόλης Raqqa από την τρομοκρατική οργάνωση  Daesh μπορεί να συγκριθεί γεωπολιτικά με την κατάληψη του Βερολίνου κατά την διάρκεια του Β Παγκσομίου πολέμου είπε το μέλος του πολιτικού τμήματος του Σοσιαλιστικού -Εθνικιστικού Κόμματος της Συρίας ο Tariq al-Ahmad.

Νωρίτερα μεταφέρθηκε ότι οι Syrian Democratic Forces θα ξεκινήσουν  μια εκτεταμένη επιχείρηση για ν΄απελευθερώσουν την πόλη ‘πρωτεύουσα’ των τρομοκρατών της Daesh την Raqqa.

Γενικά, πιστεύω ότι η Raqqa είναι συμβολική λόγω της παρουσίας της Daesh και γιατί ανακηρύχθηκε από αυτούς ως πρωτεύουσά τους.Η ανάκτηση της  Raqqa μπορεί να συγκριθεί με την κατάληψη του Βερολίνου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.Αυτό το λέω με την πολιτική και γεωπολιτική έννοια” δήλωσε ο al-Ahmad.

(Οι μέρες των τρομοκρατών είναι μετρημένες:Οι  Syrian Democratic Forces προετοιμάζονται ν΄ανακτήσουν την πρωτεύουσα της Daesh την Raqqa):Αυτός πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του οποιοσδήποτε ανακτήσει τη Raqqa θα διακριθεί στον κόσμο με μεγαλειώδη συμβολισμό.

Αυτή θα θεωρηθεί μια μεγαλειώδη νίκη επί της Daesh γι αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ενώσουν τις προσπάθειές τους Ρώσοι,Ιρανοί και άλλοι σύμμαχοι ώστε να μπορέσει ο συριακός στρατός να μπει στη Raqqa,” τόνισε ο al-Ahmad.

Ο πολιτικός δηλώνει την απογοήτευσή του που οι κουρδικές Δυνάμεις αυτοάμυνας και το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα έκανε μια συμφωνία με την Washington ‘κεκλεισμένων των θυρών.’Σύμφωνα με τον al-Ahmad, οι κούρδοι και όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες πρέπει να δουλέψουν σε συντονισμό  με το συριακό στρατό για την απελευθέρωση της Raqqa.“Η πόλη μπορεί μόνο τότε να θεωρηθεί ολοκληρωτικά απελευθερωμένη όταν θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τις ορδές της συριακής κυβέρνησης ” είπε ο πολιτικός.

Από την άλλη πλευρά, ένας καθηγητής του κρατικού Πανεπιστημίου της Δαμασκού και πολιτικός χρονικογράφος ο Hussam Shoaib, είπε ότι αμφιβάλει ότι η Raqqa θα απελευθερωθεί τόσο σύντομα.

Αμφιβάλω ότι αυτή σύντομα θ΄ απελευθερωθεί καθώς η επίθεση στη Raqqa απαιτεί ένα ευρύ μέτωπο με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής συν ακριβείς πληροφορίες υπηρεσιών.Θεωρώ ότι αυτές οι  δυνατότητες μπορούν να παρατηρηθούν μόνο στο συριακό κράτος και στους στρατιωτικούς θεσμούς του. Με βάση αυτά οι κούρδοι δεν θα είναι σε θέση ν΄ανταπεξέλθουν οι ίδιοι με την υποστήριξη μόνο των ΗΠΑ,”τόνισε ο ειδήμονας.

Νωρίτερα μια πηγή είπε στο Sputnik ότι αεροσκάφη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πλημμύρισαν την Raqqa με φυλλάδια που παροτρύνουν τους πολίτες να την εγκαταλείψουν καθώς οι δυνάμεις προετοιμάζουν την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του  κουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης στη Γαλλία ο  Khalid Essa σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Συρία χωρίς την απελευθέρωση της Raqqa.

“Δεν μπορώ να σας μιλήσω με στρατιωτικούς όρους δεν μπορώ να μιλήσω με συγκεκριμένες λεπτομέρειες καθώς καθώς εμπλέκομαι στην πολιτική κι την διπλωματία αλλά είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα η Raqqa πρέπει ν΄απελευθερωθεί από τους τρομοκράτες γιατί όσο είναι οι τρομοκράτες στη Raqqa, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη,” είπε ο Essa.Μια πηγή στο Ain al-Arab (βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου) μετέφερε ότι μια ισχυρή δύναμη κουρδικής πολιτοφυλακής ήδη σχηματίστηκε και είναι έτοιμη να αρχίσει μια επίθεσητις επόμενες ώρες. Επιπλέον μια ολοκληρωτική κινητοποίηση των Syrian Democratic Forces έλαβε χώρα στην πόλη Ain al-Arab στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Raqqa.sputnik 23.5.16

Αντίστοιχη κινητοποίηση αναφέρεται και από μερους του συριακού στρατού σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.