media

Στη Συρία η μάχη της Raqqa άρχισε.Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μια αραβοκουρδική συμμαχία υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εξαπέλυσε μαι επίθεση υποστηριζόμενη από τη διεθνή συμμαχία. Οι FDS απαριθμούν 25 000 κούρδους πολιτοφύλακες και 5 000 άραβες μαχητές που τους διοχετεύθηκε μια εκπάιδευση από 300 αμερικανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στη Συρία με διαταγή του Barak Obama. Την α ημέρα της επίθεσης οι τζιχαντιστές φαίνεται να οπισθοχωρούν αλλά η μάχη ανακοινώνεται μακρά.

Η επίθεση αρχίζει και δεν στοχεύει σε αυτό το στάδιο την ίδια την πόλη της Raqqa αλλά το βόρειο τμήμα της επαρχίας της. Μετά από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών των αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας οι FDS δέσμευσαν τη μάχη να ξεκινήσει από 3 άξονες.Αμερικανικές και ρωσικές πηγές επιβεβαίωσαν την πρόοδο των αραβοκούρδων μαχητών που δεν συνάντησαν μια πολύ δυνατή αντίσταση.

Οι τζιχαντιστές αναδιπλώνονται προς τις κύριες γραμμές τους άμυνας στα προάστια στο βορρά της Raqqa.Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η στρατηγική άμυνας της ISIS βασίζεται σε 3 στοιχεία : την ενεργοποίηση κυρίαρχων πυρήνων πίσω από τις γραμμές του εχθρού,σε επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα εξοπλισμένα με ενισχυμένη θωράκιση και την εντατική χρήση των snipers. Η μάχη ανακοινώνεται μακρά πριν την ολοκληρωτική περικύκλωση της πόλης και την εξαπόλυση της τελικής επίθεσης κυρίως λόγω του ότι χιλιάδες τζιχαντιστές σύριοι,ιρακινοί,και ξένοι υπερασπίζονται την αυτοανακηρυχθείσα πρωτεύουσά τους. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον εβδομάδες μάχης.

Η Ρωσία εκ νέου ανακοίνωσε δια του ΥΠΕΞ της ότι είναι έτοιμη να συντονιστεί με την αραβοκουρδική συμμαχία και τις ΗΠΑ για τη μάχη της Raqqa.Στις 24 Μάη από την Τασκένδη στο Ouzbékistan, ο Serguei Lavrov δήλωσε πεπεισμένος ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά Raqqa, και Μοσούλη στο Ιράκ αν συντονίζονταν ρώσοι και αμερικανοί στρατιωτικοί.«Σήμερα η δυνατότητα ενός τέτοιου συντονισμού υπάρχει δήλωσε».

To αμεριακνικό Υ.Άμυνας δεν προσανατολίζεται να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση  anti-Daech από κοινού με τη Μόσχα ανακοίνωσε ωστόσο η εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου ,Michelle Baldanza στο Sputnik.

Προβληματισμό προκαλούν δηλώσεις του εκπροσώπου του κουρδικού δημοκρατικού κόμματος στη Γαλλία (PYD) του Khaled Issa, που είναι η κυριότερη συροκουρδική ομάδα για το μέλλον της Raqqa που όπως τονίζει ήδη προετοιμάζεται.

« ήδη υπάρχει μια συνεργασία επί του terrain και υπαφή με προύχοντες στην Raqqa, με τους ακτιβιστές στην πόλη για να προβλέψουμε πως θα προετοιμαστεί η μετάDaech περίοδος. Επομένως πολιτικά γίνονται όλες οι εργασίες.Είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία.Άρα ο τοπικός πληθυσμός οφείλει να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί την πόλη του, το έδαφός του, αλλά με τρόπο δημοκρατικό ,χωρίς κανέναν εξαναγκασμό. Αν οι SDF υποστηριχθούν καλά οι αρχές του Bachar elAssad δεν έχουν καμιά τύχη να ελέγξουν τη Raqqa. Η ταχύτητα για την εκδίωξη του Ισλαμικού κράτους από την Raqqa,εξαρτάται από τα μέσα  που θ΄αναπτυχθούν και από το βαθμό της υποστήριξης των FDS . » O Λαβρόφ επίσης τόνισε αναφορικά με την επίθεση στη Ράκα.RFI 25/5/16

« Δεν μπορώ να πω πόσο πραγματικές είναι οι εκθέσεις είναι ότι τέτοιες ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον συντονισμό, » δήλωσε ο Λαβρόφ στο Ουζμπεκιστάν.

H oμάδα ακτιβιστών « Raqqa qu’on égorge Silencieusement » στο tweeterανέφερε την Τρίτη το βράδυ ότι

« #Raqqa υπήρξαν συγκρούσεις σήμερα μεταξύ της ISIS και των YPG με  FDS στο χωριό Hesha στην βόρεια επαρχία της  Raqqa ».

 Ο Idriss Nassan, ένας εκπρόσωπος τύπου των κούρδων στο Kobani, δήλωσε ότι υπήρξαν ήδη συγκρούσεις στα χωριά γύρω από το Ain al Issa, στα 30 μίλια βορείως της Raqqa, αλλά δεν θεωρεί ότι η επίθεση από τα βόρεια και ανατολικά στοχεύει την πόλη της Raqqaαυτή καθ΄εαυτήν.

Η συμμαχία που διευθύνεται από τις ΗΠΑ διοχετεύει βοήθεια και συμβουλές στις δυνάμεις του SDF στη μάχη δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της συμμαχίας ο στρατηγός Steve Warren.Υπάρχει προσωπικό που διοχετεύει «συμβουλές και βοήθεια  » αλλά δεν υπάρχουν δυνάμεις μας στην  γραμμή του μετώπου είπε.cnn 25/5/16

http://fr.euronews.com/embed/333633/

Oι   FDS εγκατέλειψαν το οχυρό τους το Tell Abyad, κοντά στα τουρκικά σύνορα και θα έφταναν στην πόλη Aïn Issa, πουείναι στα 60 χλμ από την  Raqqa.Σκοπός τους πρωταρχικός είναι να απελευθερώσουν τα βόρεια προάστια της πόλης και έπειτα να περικυκλώσουν την πόλη πριν λανσάρουν την τελική τους επίθεση. euronews

dimpenews.com