1a2aae91e72030f788af9d65ef7bd9e214cf4f23

Σε μια περιθωριακή αίθουσα της Tuzla, ο αυτοανακηρυχθείς ιμάμης της μουσουλμανικής κοινότητας  ο Emir Cajic « εφαρμόζει  το ισλάμ όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε ο καθένας να είναι « : αυτός ο ριζοσπάστης ιμάμης αντιτέθηκε το Μάη τελεσίδικα στις ισλαμικές αρχές της Βοσνίας που απαιτούν από κοινότητες όπως η δική του να τεθούν υπό την κηδεμονία τους και δεν δέχθηκε.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της κροατομουσουλμανικής οντότητας της Βοσνίας ο, Dragan Lukac εντόπισε « 60 ριζοσπαστικές κοινότητες «  όπως αυτή αυτού του σαλαφιστή που επικαλείται αναφορές αιγύπτιων θεολόγων ή σαουδαράβων  ξένων στη φιλελέυθερη μουσουλμανική παράδοση της χώρας.Κάποιες φορές πρόκειται για αγροτικές κοινότητες και άλλοτε για ομάδες που προσεύχονται σε ειδικά σπίτια γιατί δεν αναγνωρίζονται στους ιμάμηδες που έχουν διοριστεί από το μεγάλο μουφτή της ισλαμικής Κοινότητας της Βοσνίας τον Husein Kavazovic.

Με μακριά γενειάδα,έντονα γαλάζια μάτια,παντελόνι κομμένο στον αστράγαλο ο Emir Cajic, 38 ετών δέχεται κάτω από μια σημαία που φέρει ένα σπαθί και την « chehada » (την μουσουλμανική ομολογία πίστης ), μέσα στην αίθουσά του που άνοιξε το 2013 στην  Kula, συναθροίζει ανθρώπους  από τα φτωχόσπιτα γύρω από την Tuzla.
Για τον Emir Cajic, αυτή η Κοινότητα εκθειάζει ένα ισλάμ άστοχο και διεφθαρμένο: « το ισλάμ είναι το ισλάμ.Δεν μπορεί να είναι φιλελεύθερο ή συντηρηρικό.Είναι μοναδικό. « Μετά από πολλά χρόνια στο Κάιρο αρνείται να περάσει από την διαδικασία βάση της οποίας η ισλαμική Κοινότητα που είναι αναλόγως επιφορτισμένη εκπαιδεύει και διορίζει στα τζαμιά της χώρας πουε ίναι επιτακτικά υπό τον έλεγχό της.

14e2705cbceb57233b784d00735bcb644ef111ba
Dragan Lukac, directeur de la police de l’entité croato-musulmane de Bosnie,

Μειονοτικό μεταξύ των 1,5 εκατομυρίων μουσουλμάνων αυτό το αυστηρό ισλάμ εισαγόμενο από τους άραβες και αφγανούς moudjahidine κατά τον διακοινοτική διαμάχη των ετών (1992-95) δεν απασχόλησε καθόλου τις αρχές ως την αναχώρηση για Συρία και Ιράκ περί των 300 Βόσνιων και για τις επιθέσεις κατά στρατιωτικών και ενός αστυνομικού το 2015.

Αυτές οι « dzemat »  περιθωριακές κοινότητες συχνά wahhabites συγκεντρώνουν από 2 ως 4.000 άτομα , « χωρίς να είναι όλοι αυτοί εν δυνάμει τρομοκράτες », αναφέρει ο Dragan Lukac.Ο  Emir Cajic απαριθμεί 1000 πιστούς. Τους βρίσκομαι κυρίως στο Sarajevo, γύρω από την Tuzla ή μέσα σ΄έ να πρώην οχυρό των « moudjahidine » στην Zenica κεντροανατολικά της χώρας.

Αλλά θυμίζει ο Vlado Azinovic,ειδικός του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στο πανεπιστήμιο στο τμήμα των Πολιτικών Σπουδών στο  Sarajevo, « είναι εδώ και 25 χρόνια που οι βόσνιοι μυήθηκαν στο σαλαφισμό « , « εμείς έκτοτε έχουμε τις δικές μας αρχές (ριζοσπαστικές) « .Κάποιοι που  γνώρισαν αυτούς τους μαχητές έγιναν φιγούρες του κινήματος όπως ο Nusret Imamovic, έφυγε για τη Συρία Syrie, ή ο Husein Bosnic, που καταδικάστηκε γιατί υποκίνησε σε τζιχάντ.

« Περισσότεροι από τους μισούς των βοσνίων που έφυγαν για Συρία και Ιράκ πέρασαν από αυτές τις dzemat  » αποκαλύπτει ο Vlado Azinovic.Οι αρχηγοί τους συχνά  « στρατολογήθηκαν από ξένους στάλθηκαν στον Κόλπο « , έπειτα « ξαναστάλθηκαν στη Βοσνία για προσηλυτισμό. »

Ο Emir Cajic καταγγέλει το συριακό τζιχάντ που οδηγεί  στην « fitna »,τη διαίρεση μεταξύ των μουσουλμάνων.Περί τους 190 Bόσνιους εκ των οποίων 50 γυναίκες και 60 παιδιά είναι στη γη του jihad. καμιά πενηνταριά επέστρεψαν στη Βοσνία ή αλλού. Ο Vlado Azinovic επιμένει για τις « δυνατές διασυνδέσεις » τους με την « διασπορά στην Αυστρία,την Ελβετία και τη Γερμανία ».Σύμφωνα με μια αναφορά του 2015 μ΄ένα κέντρο σκέψης του Sarajevo το Atlantic Initiative, αυτοί οι μαχητές « αντιπροσωπεύουν μια απειλή άμεση για την ασφάλεια της Bosnie-Herzégovine, αλλά επίσης για την περιοχή και πέραν αυτής ».Ο Vlado Azinovic φοβάται ότι « ΄ένα μικρό μέρος αυτής της σαλαφιστικής κοινότητας είναι ευαισθητοποιείται στις κλήσεις του Ισλαμικού Κράτους  » στο να οδηγήσει βίαιες ενέργειες όπου βρίσκεται.

Στα τέλη του 2015, μέλη μιας περιθωριακής « dzemat » του Sarajevo συνελήφθησαν ύποπτα  ότι συνωμοτούσαν για μια επίθεση με παγιδευμένο όχημα. Αυτή θα ήταν η  « πρώτη απόπειρα επεξεργασμένη αυτού του μεγέθους κατά του πληθυσμού « , αναλύει ο Vlado Azinovic.

Σύμφωνα μ΄ενα υπεύθυνο της Ισλαμικής Κοινότητας τον Ismail Smajlovic, 38 από τις 67 dzemat « αντάρτικες  » ταυτοποιήθηκαν ότι είχαν  επικοινωνηθεί. Οι μισές επανήλθαν στο επίσημο πλαίσιο.

Σε μια συντονισμένη έκδηλα επίθεση αυτές οι κοινότητες υποβάλονται από τα μέσα Μάη στο ζήλο της διοίκησης: επαλήθευση των αδειών δόμησης ,πρόστιμα ,αστυομικές περιπολίες. Ο Ismail Smajlovic κρίνει ως  « normal ότι το κράτος εργάζεται για να εφαρμόσει τους κανόνες του. « . »Αυτοί θεωρούν ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για να τελειώνουν μ΄εμάς « , συμπεραίνει ο Emir Cajic.Αν οφείλει να κλείσει την αίθουσά του θα πάει να προσευχηθεί αλλού, λέει..courrierinternational 29.5.16

dimpenews:com