1039713077

Αν ο συριακός στρατός απελυθερώσει τη Raqqa η επόμενη στάση θα είναι το Χαλέπι.Η απελευθέρωση της πόλης θα μπορούσε να ξεκινήσει τον ειρηνευτικό διακανονισμό στη Συρία και να σηματοδοτήσει την αρχή διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είπε ο σύριος πολιτικός αναλυτής Taleb Zaifa.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο Zaifa ανέπτυξε τις σκέψεις του για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τις πιθανές εξελίξεις ως προς την κατεύθυνση της ειρήνης.Σύμφωνα με τον ίδιο το σύγχρονο καθεστώς της εκεχειρίας που εγκαταστήθηκε το Φλεβάρη αγνοήθηκε από τους τρομοκράτες ως μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης πολιτικού διαλόγου.

Από τα τέλη Απριλίου οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μαζικές επιθέσεις σε πολλές περιοχές και ειδίκότερα στο Χαλέπι. Ενώ ο συριακός στρατός ανέστειλε τις δράσεις μάχης των τρομοκρατών αυτοί υποστηριζόμενοι από Τουρκία και Σ Αραβία ανασυντάχθηκαν και επανενισχύθηκαν δήλωσε ο Zaifa.

Στις μάχες εμπλέκονται πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων των  jabhat al-Nusra , Jaysh al-Islam, Ahrar ash-Sham, και Jaysh al-Fath παρ΄ότι η Δύση κάποιες από αυτές τις θεωρεί ως μετριοπαθείς.

Αυτή τη στιγμή ο συριακός στρατός  διεξάγει μια επίθεση ευρείας κλίμακας στη Raqqa, την de facto πρωτεύουσα της Daesh.Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν την κατάσταση για ν΄ανασυνταχθούν και ν΄αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στο Χαλέπι.  « Αυτοί κατάλαβαν ότι αν ο συριακός στρατός απελευθερώσει το Χαλέπι θα (αποδεσμευθεί) και στη συνέχεια θα προχωρήσει για  Raqqa. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα οι τρομοκράτες επιχειρούν να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες συγκρούσεις.Επιπλέον η απελευθέρωση του Χαλεπίου θ΄ άνοιγε το δρόμο για την ειρηνική διευθέτηση μεταξύ όσων θέλουν και το διάλογο μεταξύ όσων επιθυμούν την ειρήνη στη Συρία  » πρόσθεσε ο αναλυτής.

Ο Zaifa ανέφερε ότι η αυτοαπαοκαλούμενη ομάδα του Riyadh που υποστηρίζεται από τη Σ Αραβία και τις ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για πολιτική λύση στη διαμάχη. »Το Χαλέπι είναι το τελευταίο προπύργιο.Αυτό θα μπορούσε ν΄αναστρέψει την κατάσταση αυτού του πολέμου. Το κλειδί της μάχης θα είναι το Χαλέπι « πρόσθεσε σύμφωνα με το Sputnik. sputnik 15/6/16

dimpenews.com