Εδώ και λιγότερο από μια εβδομάδα μια ομάδα μαχητών σύριων ενόπλων έφυγε προς την Ευρώπη για να διαπράξει μεταξύ άλλων επιθέσεις και στο Βέλγιο σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλλεξε η αντιτρομοκρατική του Βελγίου οι τρομοκράτες θα είχαν τουλάχιστον 3 στόχους στο Βέλγιο σύμφωνα με τις φλαμανδόφωνες εφημερίδες Het Nieuwsblad και  Het Laatste Nieuws.

To OCAM, το Όργανο Συντονισμού για την ανάλυση της απειλής ανακοίνωσε αυτή την Τετάρτη την διατήρηση στο επίπεδο 3 της απειλής (σοβαρή) στην κλίμακα με μάξιμουμ το 4.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  DH, το Κέντρο της Κρίσης προειδοποίησε από την προηγούμενη εβδομάδα τις διοικητικές αρχές « και επί συνόλου την επικράτεια της », να προσανατολιστούν για το ενδεχόμενο   « …. αναβολής  ή ακύρωσης επί των δήμων « . To μήνυμα που απέστειλε η βέλγικη αντιτρομοκρατική προς όλα τα στυνομικά τμήματα και που εξασφάλισε και η DH αναφέρει: « Μαχητές εγκατέλειψαν τη Συρία εδώ και 1,5 εβδομάδα για να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας με καράβι χωρίς διαβατήριο. Αυτά τα πρόσωπα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες η μια για το Βέλγιο και η άλλη για τη Γαλλία για να διαπράξουν  επιθέσεις από ομάδες ανά 2. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες που συνελλέχθησαν αυτά τα άτομα έχουν ήδη στην κατοχή τους τον απαραίτητο οπλισμό και η δράση τους θα είναι άμεση. »

Το Ocam προσθέτει ότι η επόμενη εμπλοκή του Βελγίου σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από την 1η Ιούλη, η αβεβαιότητα « καθώς υπάρχουν τζιχαντιστές μας σε Συρία και Ιράκ «  αλλά και η οπισθοχώρηση στο πεδίο της μάχης της Daech στην εμπόλεμη ζώνη συμβάλουν στη διαμόρφωση του όλου κλίματος.

Το Ocam επιμένει ότι « υπάρχουν πυρήνες εν υπνώσει του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη « .Για τις βελγικές υπηρεσίες η ,« Γαλλία παραμένει ο προεπιλεγμένος στόχος για την ΙΣΙΣ«  αλλά « αλλά δεν μπορούμε ν΄αποκλείσουμε ότι αυτοί οι πυρήνες θα μπορούσαν να εκτελέσουν μια ή περισσότερες επιθέσεις ομοίως στο Βέλγιο. […]Σε περίπτωση νέας ή νεών επιθέσεων αυτοί θα στόχευαν να προκαλέσουν ένα maximum θυμάτων και θα μπορούσαν ομοίως να στοχεύουν κάποιες υποδομές (επικοινωνίες , πυρηνικά)

« Αποτέλεσμα :μεγάλος αριθμός θυμάτων. Θα υπήρχε μια ανατροπή στη κοινωνική ζωή του Βελγίου και ένα ισχυρό αντίκτυπο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.Εκτιμάμε την απειλή ως υψηλή,πολύ υψηλή αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων και τις στοχευόμενες υποδομές « .

Το Ocam διευκρινίζει: « το Ισλαμικό Κράτος έχει την πρόθεση και την ικανότητα να εκτελέσει την απειλή « Les quotidiens du groupe Sud Presse annonçaient ce mercredi matin une nouvelle menace imminente sur la Belgique

Από την ανάγνωση του μηνύματος πιστοποιείται ότι η λίστα των πιθανών στόχων αυξάνεται υπολογίσιμα.Εκτός των προσωπικοτήτων βέλγων και ξένων εκ των οποίων η βασιλική οικογένεια και πολλοί υπουργοί ,λιμάνια,αεροδρόμια,μέσα μαζικής μεταφοράς (métro,κλπ.), διεθνείς σταθμοί (εκ των οποίων οι 3 κεντρικοί σιδηροδρομικοί των Βρυξελλών ), πάνω από 15 πρεσβείες , έδρες ευρωπαικών οργανισμών,και δημόσια κτίρια (Δικασιοσύνη κλπ),η νέα λίστα προσθέτει: « οι συγκεντρώσεις που θα προκαλέσει το Euro 2016 στο Βέλγιο (γιγαντοοθόνες σε δημίσους χώρους), τα νοσοκομεία και ειδικότερα το στρατιωτικό νοσοκομείο (NederOverHembeek), τα εμπορικά κέντρα , τα μεγάλα ξενοδοχεία, les concentrations, concerts, festivités et lieux de divertissement, εμπορικόι δρόμοι και καρτιέ με πεζοδρομήσεις (η Bourseτο Χριματιστήριο αναφέρεται ),τόποι λατρείας κλπ. »

Το Ocam προσθέτει « δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο πάνω στα μεγάλα στικά κέντρα.Επαρχιακές πόλεις μπορούν να στοχευθούν « . Σύμφωνα με τον Sud Presse, το εμπορικό κέντρο City 2στις Βρυξέλλες, ένα McDonald’s κι ένας αστυνομικός σταθμός θα στοχεύονταν και η  » δράση θα ήταν άμεση« .dhnet,rtbf le vif  dh 15/6/16

dimpenews.com