ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΚΚΑ

005

Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής από το καυτό μέτωπο της Ράκκα περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη μάχη που ζει από κοντά στη διασταύρωση της Raqqa-Tabka. Δημοσιεύεται στις 22/06/2016 στη ρωσική Γκαζέτα.

Κατευθύνομαι προς την επαρχία της Raqqa όπου έμεινα εκεί για περίπου τρεις εβδομάδες για επαγγελματικούς λόγους. Ο φίλος μου στο τιμόνι είναι ένας μεταφραστής.

Στο αυτοκίνητο, η ατμόσφαιρα είναι αφόρητα αποπνικτική καθώς η ζέστη είναι ηψηλότερη των 45 βαθμών.Ο άνεμος φέρνει τη μυρωδιά της αποσύνθεσης. Κάπου εδώ κοντά βρίσκονται νεκροί τρομοκράτες. Τα πτώματά τους είναι διασκορπισμένα σε πολλούς αμμόλοφους.Πάω για να παρακολουθήσω τον αγώνα του συριακού στρατού ν΄απελευθερώσει  το στρατηγικής σημασίας  αεροδρόμιο της Tabka. Γνωρίζουμε ήδη ότι ο στρατός είναι στα τρία χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.004

Πάμε για να τη διασταύρωση Tabka-Deir -Ezz-Zor. Στο ύψος των πύργων της SiriyaTel βλέπω ένα ύποπτο σύμπλεγμα οχημάτων. Οι στρατιώτες δέχθηκαν μια ισχυρή επίθεση, αλλά τώρα όλα είναι υπό έλεγχο.

Προσεγγίζοντας την διασταύρωση για Tabka, φτάνουμε στο πύργο του νερού, που είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη διασταύρωση. Πίσω του το πεδίο πετρελαίου ο υποσταθμός της ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλά αυτοκίνητα και στρατιώτες. Στα δεξιά μου το Τ-72 σφυροκοπά ένα χωριό που απέχει μερικά χιλιόμετρα. Ο βρυχηθμός της βολής, στα δύο με τρία έως και πέντε δευτερόλεπτα, ένα σύννεφο σκεπάζει το χωριό. Γρήγορη επαναφόρτιση,και ξανά νέα βολή. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το δεύτερο Τ-72 Βγαίνω στο δρόμο.002

Ακόμα ανυπομονώ για ένα  αποκλειστικό πλάνο από την Tabka….Από εδώ η Deir -Ezz-Zor είναι 208 χιλιόμετρα και η  Raqqa 82 χιλιόμετρα.Κοντά σταυροδρόμι έχουν καθίσει οι στρατιώτες. Κάποιος αναπάυεται στη σκιά του αυτοκινήτου. Στην άμμο σε μια θερμοκρασία των 45, κάτω από συνεχόμενο πυρ, με κανονιοβολισμούς από πυροβολικό.

Πέντε χιλιόμετρα αυτοκινητοπομπή που έχει μετακινηθεί  εδώ από το μέτωπο. Συνεχόμενο  σφυροκόπημα στις θέσεις των τρομοκρατών υπό τους 50 βαθμούς στον ήλιο του μεσημεριού.001

Τη νύχτα, οι τρομοκράτες προσπάθησαν να εξοντώσουν την ομάδα των σύριων στρατιωτών , αλλά ο συριακός στρατός ήταν σε θέση να αντιληφθεί το σχέδιο του εχθρού και με μια οργανωμένη κίνηση, κρατώντας τους σχηματισμούς μάχης αντιπαρήλθε τον κίνδυνο και ρίχτηκε σε νέες μάχες.

Για σκληρές μάχες με τους τρομοκράτες  στα 10-20 χιλιόμετρα από την πόλη της Tabka που απέχει  (50 χιλιόμετρα) από την  Raqqa, κάνει λόγο το sputnik.

dimpenews.com