Οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στην Επιτροπή Ασύλου

Turkish soldiers in Greece face asylum interviews

Την Τρίτη το πρωί οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο μετά την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος ερωτήθηκαν πάνω στο αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει στην Επιτροπή Ασύλου..

Την Τρίτη το πρωί οδηγήθηκαν από την φυλακή στις Feres, στα βόρεια της Aλεξανδρούπολης σε ένα κέντρο ασύλου- Επιτροπή Ασύλου στη συνοικία Nea Chili.Οι στρατιώτες εμφανίστηκαν με χειροπέδες και δεμένοι οι μεν με τους δε και μπήκαν από την πίσω πόρτα του κτιρίου για ν΄αποφύγουν τους δημοσιογράφους.

Οι άνδρες θα φωτογραφίζονταν και θα έδιναν κάποιες συνεντεύξεις στο ζήτημα του ασύλου πριν να οδηγηθούν και πάλι στις φυλακές.

Εκεί έγινε μια πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου-διεθνή προστασία.Η καταγραφή, περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων, ενώ υπάρχει ένα προκαθορισμένο ερωτηματολόγιο από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από αυτούς.

Σύμφωνα με την συνήγορο υπεράσπισης κ. Ίλια Μαρινάκη οι στρατιωτικοί υποβάλλουν επιγραμματικά το αίτημα και για πιο λόγο φοβούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μετά από αυτή την πρώτη καταγραφή θα ακολουθήσει η συνέντευξη σε ημερομηνία που θα ορίσει η Επιτροπή Ασύλου Αλεξανδρούπολης η οποία θα είναι αναλυτική και πιθανόν να κρατήσει δυο και τρείς ώρες για τον καθένα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ένα αίτημα πολιτικού ασύλου οφείλει να ολοκληρωθεί σε 3 εβδομάδες.Μια επιτροπή θα αποφασίσει για την τύχη των 8 στρατιωτών.Και οι οκτώ στρατιωτικοί επικοινώνησαν με τις οικογένειες τους και έμαθαν ότι είναι καλά.

Ο πιλότος του τουρκικού UH-60 Sikorsky Black Hawk κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας.Οι 7 άλλοι κατηγορούντια για συνέργεια. Η διαδικασία τους θα όφειλε τώρα λάβει χώρα την Πέμπτη μετά από μια καθυστέρηση 3 ημερών ανακοινώθηκε την Δευτέρα. Την υπόθεσή τους χειρίζονται 3 δικηγόροι που είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Anadolu ΕΡΤ 19.7.16

dimpenews.com