ΙΣΛΑΜΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΗΝ DAESH

Abdallah Tourabi, intellectuel et islamologue marocain.

Ότι η Daech είναι είτε μια αντιφατική δημιουργία κάποιων μυστικών υπηρεσιών είτε είναι μια διασταύρωση των αγγλοαμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και αυτών των πετροδολαρίων του Kατάρ και της Σ Αραβίας όπως άλλοτε η AlQaïda, αυτό πλέον είναι αναμφίβολο.

To ν΄αποσυσχετίζουμε αντίθετα και ν΄αθωώνουμε εντελώς το κοράνι και τις Hadith από τα εγκλήματα της Daech δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμιά σχέση με το islam, αυτό αποτελεί μια στάση αμυντική και απολογητική που βασίζεται στην άρνηση της ιστορικής πραγματικότητας όσο και στην άρνηση των θεολογικών πεπραγμένων.

Κάθε φορά που παράγεται μια επίθεση ή που ο κόσμος ανακαλύπτει μια ακρότητα που διαπράχθηκε από την Daech, ακούμε άμεσα διακηρύξεις του είδους “αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το ισλάμ ”, ή “αυτά τ΄ άτομα δεν διάβασαν ποτέ το κοράνι ”.

Αυτά τα επιχειρήματα υπαγορεύονται συχνά από καλές και ειλικρινείς προθέσεις αλλά επιτέλους είναι λανθασμένα και διανοητικά ανέντιμα. Δεν βοηθούν ούτε να καταλάβουμε την πραγματικότητα ούτε στο να προχωρήσουμε και να βγούμε από αυτό το ιστορικό αδιέξοδο στο οποίο ο μουσουλμανικός κόσμος  έχει καταποντιστεί. Οι φανατικοί που δηλώνουν Daech μιλούν κι ενεργούν στο εσωτερικό του ισλάμ.Οι πεποιθήσεις τους, οι ενέργειές τους και η οπτική τους  του κόσμου είναι ένα τέλειο κατάλοιπο του πρώιμου ισλάμ. 

Οι οπαδοί της Daech εφαρμόζουν το κοράνι κατά γράμμα, κάνουν τις hadiths** το κατεξοχήν θεμέλιο της καθημερινότητάς τους και θέλουν ν΄αναπαράγουν πλήρως την πρώτη πολιτική φόρμα γνωστή στο ισλάμ που είναι το χαλιφάτο.

Ο κόσμος τους είναι βέβαια φαντασιακός και αναχρονιστικός αλλά αυτός αντιστοιχεί σε μια πραγματικότητα που υπήρχε πριν 14 αιώνες. Το να το αρνείσαι ή ν΄αρνείσαι να το αναγνωρίσεις θα είναι μια τύφλωση.Τα θρησκευτικά κείμενα είναι το Α και το Ω των στρατιωτών της
Daech. Όπως οι άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις (Al Qaïda, οι αιγυπτιακές οργανώσεις των δεκαετιών 1980-1990), αυτοί δικαιολογούν μαζικά τις ενέργειές τους με αναφορές του κορανίου και της Sunna*.

Τα έγγραφά τους,τ΄ανακοινωθέντα τους και τα βιβλία τους είναι δομημένα ως αποδείξεις θεολογικές και θρησκευτικές. Βασίζονται σε στίχους και hadiths που είναι το αποτέλεσμα ενός ειδικότερου πλαισίου που χαρακτηρίζεται από τους πολέμους που οδηγήθηκαν από τον προφήτη  Mohammed εναντίον των αντιπάλων του και τη γέννηση του πρώτου ισλαμικού κράτους στη Μεδίνα.

Στίχοι όπως “σκοτώστε τους απίστους όπου τοςυ βρίσκετε. Αιχμαλωτίστε τους ,παγιδεύστε τους και παρακολουθείτε τους”, ή σε μια hadith που ανακοινώνει ότι το “ το τζιχάντ είναι η πιο υψηλή κορυφή του ισλάμ ”, αναφέρονται αφειδώς από τους φονταμενταλιστές Daech. Δεν τους επινόησαν αυτοί ούτε τους εξέτρεψαν από την κυριολεκτική τους έννοια.

Το κοράνι όπως όλα τ΄άλλα θρησκευτικά βιβλία περιέχει βίαια και εμπόλεμα αποσπάσματα.Αυτά είναι η έκφραση του καιρού τους και το πλαίσιο της αποκάλυψης τους.Ο χαλίφης  Ali ξάδερφος και απόγονος του προφήτη  συνοψίζει την όλη υπόθεση με μια φόρμουλα διορατική: “το κοράνι αυτό είναι 2 σειρές γραμμένες σ΄ένα βιβλίο.Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το ερμηνεύουν  ”,είπε. Αυτός δολοφονήθηκε τους πρώτους αιώνες του islam από έναν φανατικό που προτύπωνε τους σεκταριστές της Daech.

Η άρνησή μας να δούμε κατάματα αυτή την αλήθεια ν΄αναγνωρίσουμε το μέρος της βίας μέσα στο ισλάμ και το να θέλουμε να το ξεπεράσουμε μας οδηγεί σ΄έναν φαύλο κύκλο υποκρισίας και στην άρνηση της πραγματικότητας.

Οι θεωρίες της συνομωσίας, η κοίλα ρητορική όσο και μάταιη και η απόρριψη κάθε υπευθυνότητας είναι εκδηλώσεις μιας δυσφορίας κι ενός αδιεξόδου.

Εμμένοντας σε συνθήματα όπως “το κοράνι είναι έγκυρο παντού και πάντοτε”, εμποδιζόμαστε να έχουμε μια ανάγνωση ορθολογική και ιστορική των θρησκευτικών κειμένων.Το κριτικό βλέμμα,η χρήση της λογικής και η προσαρμογή στον κόσμο μας θα είναι πάντα θυσιασμένες  και τοποθετημένες σε δεύτερο πλάνο.

Και εν τω μεταξύ οι φανατικοί της Daech θα συνεχίσουν την κυριολεκτική ανάγνωσή τους και θανατηφόρα των ίδιων θρησκευτικών κειμένων που εμείς μοιραζόμαστε μαζί τους.

(Abdallah Tourabi, ισλαμολόγος μαροκινός) tunisie-secret 30/7/16

*Sunna = παράδοση εξού και σουνιτισμός

**Hadith= λόγια του Μωάμεθ που αποδίδονται αρχικά στην προφορική παράδοση και ύστερα καταγράφησαν και αποτελούν συλλογές.

dimpenews.com