Φέρεται να υπήρξε συμφωνία ανακωχής στη Hasaka με διαμεσολάβηση ρώσων.Ησυχία στην πόλη…

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα έληξαν οι διαπραγματεύσεις για την πόλη της Hasaka στην αεροπορική βάση της Hmeymim με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών των κουρδικών πολιτοφυλακών και εκπροσώπων του συριακού κράτους παρουσία ρώσων στρατιωτικών.

 Φέρεται να επιτεύχθηκε μια συμφωνία που προβλέπει την αντικατάσταση των Μονάδων Εθνικής Άμυνας  NDF με την συριακή αστυνομία και άνδρες της εσωτερικής ασφάλειας. Οι Ταξιαρχίες 121 και 123 στην στρατιωτική Βάση Kawkab θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του συριακού στρατού.Οι αστυνομικοί σταθμοί θα επσιτραφούν στην αστυνομία την κρατική.

Απόσυρση από τις θέσεις που κατακτήθηκαν κατά τις τελευταίες συρράξεις και επιστροφή στις θέσεις προ της διαμάχης.Koυρδικά μέσα αυτό το αμφισνητούν.Υπό την ευθύνη των οργάνων του Υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας η φύλαξη των κυβερνητικών κτιρίων και δημόσιων υπηρεσιών,των φυλακών και των γραφείων μετανάστευσης ,διαβατηρίων.Αξιωματούχος είπε αργότερα στο AFP ότι οι σύριοι στρατιώτες και οι μαχητές του  (YPG) θα αποχωρήσουν από Hasakah, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που ανήκουν στα δύο μέρη θα παραμείνουν .

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τις 2 πλευρές της συμφωνίας το παρήγορο είναι ότι ησυχία επικρατεί εδώ και ώρες στην πολύπαθη πόλη της Χάσακα.

Tώρα και κουρδικά μέσα όπως το πρακτορείο ΑΝΗΑ επιβεβαιώνουν την επίτευξη συμαφωνία ανακωχής.Επιπρόσθετα διαρρέουν νεόι όροι της συμφωνίας που κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είναι:Ανοίγουν όλοι οι δρόμοι εντός,προς και από την πόλη για το συριακό στρατό όπως ενώ αναοίγει και  ο δρόμος (Hassaké / kamιshli).Ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων και μεταφορά τραυαμτιών. Τίθεται σε ισχύ μηχανισμός για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος με οριστικό τρόπο.

dimpenews.com