1300 τούρκοι στρατιώτες και1500 συνεργάτες τους του FSA με την υποστήριξη των ΗΠΑ κατέλαβαν την Jarablos

1300 τούρκοι στρατιώτες συμμετέχουν στην κατάκτηση της πόλης  Jarablos ανέφερε ένας από τους προύχοντες της πόλης στην τηλεόραση al-Mayadeen.Οι τούρκοι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από διεθνή συμμαχία των ΗΠΑ και από 1500 σύριους αντάρτες του FSA εξαπέλυσαν επίθεση εντός συριακού εδάφους στην πόλη Jarablos, με τανκ και μαχητικά. Η πόλη απαριθμούσε 30.000 κυρίως άραβες πριν την κατάκτησή της το 2014,  συν μια τουρκμενική και μιαα κουρδική μειονότητα σύμφωνα με το AFP.

Ο τουρκικός στρατός και οι μετριοπαθείς  υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ που τους διοχέτευαν πληροφορίες, παρείχαν επιτήρηση και βοήθεια στο τομέα αναγνώρισης και παρείχαν στρατιωτικούς συμβούλους.Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Biden από την Άγκυρα προειδοποίησε την κουρδική πολιτοφυλακή ότι πρέπει να επιστρέψει στα Ανατολικά του Ευφράτη όπως το προστάζει η Τουρκία.

“Είπαμε πολύ ξεκάθαρα ότι αυτές οι δυνάμεις  οφείλουν να περάσουν στην αντίπερα όχθη του ποταμού και δεν θα έχουν καμιά υποστήριξη από τις ΗΠΑ αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους,”, δήλωσε στον τύπο στην Άγκυρα ο Binali Yildirim.

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποσύρθηκαν προς την κατεύθυνση της Al-Bab, στα ΝΔ της Jarablos.Αντίθετα ένας προύχοντας της πόλης ο Sabri Othmane, διαβεβαίωσε στο   Al-Mayadeen ότι η Daesh παρέδωσε ηθελημένα τη Jarablos στους τούρκους και ότι οι μαχητές της έφυγαν προς την Τουρκία

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού στρατού που επικαλείται η ίδια παναραβική τηλεόραση η τουρκική επιχείρηση οφείλει να κρατήσει περί τις 15 ημέρες. “Αυτή η απειλή θα εκριζωθεί σε σύντομο διάστημα “, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Efkan Ala, υπαινισσόμενος μια επιχείρηση σύντομη. .Παρατηρητές δεν αποκλείουν να παραταθεί αν χρειαστεί ν΄απωθηθούν οι κούρδοι.al manar ,AFP, al-Mayadeen, Al-Alam

dimpenews.com