Σύλληψη 17χρονου βέλγου για υπόθεση ισλαμικής τρομοκρατίας

Image d\'illustration de l\'application Telegram.
Συνελήφθηκε ένας 17χρονος βέλγος που οι διωκτικές αρχές υποπτεύονται ότι είχε επαφή με το γνωστό επικίνδυνο τζιχαντιστή Rachid Kassim.Ο ανήλικος συνελήφθηκε την Τρίτη στην πόλη Rennes και παραπέμφθηκε με κατηγορητήριο την Παρασκευή στο Παρίσι σύμφωνα με το franceinfo.
Ο 17χρονος γεννήθηκε στο Βέλγιο και είχε επαφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Rachid Kassim, το γνωστό γάλλο τζιχαντιστή που τηλε-κατεύθυνε πολλούς τρομοκράτες από την συρο-ιρακινή ζώνη.Ο ανήλικος ανακρίθηκε από διακατές της αντιτρομοκρατικής και τοποθετήθηκε υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης ανέφερε το Σάββατο μια γαλλική δικαστική πηγή.
Συνελήφθηκε στην Rennes (Bretagne), όπου μετεγκαταστάθηκε πρόσφατα η οικογένειά του.Κατηγορήθηκε για τη συσχέτισή του με κακοποιούς εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσής.Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για μια ανήλικη 16χρονη που συνελήφθηκε τον Αύγουστο στο Melun (Île-de-France) καθώς διανμήνυε ότι ήταν έτοιμη να διαπράξει μια βίαιη πράξη στο όνομα του τζιχάντ σε μυνήματα που έστελνε στο λογαριασμό που δαιχειριζόταν στην κρυπτογραφημένη messagerie του Telegram.Την κοπέλα οι αρχές την περιέγραφαν τότε ως πολύ ριζοσπαστικοποιημένη είχε υποβληθεί σε ανάκριση και σε προσωρινή κράτηση.Οι αρχές την είχαν συσχετίσει με τον Rachid Kassim.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ Rachid Kassim

Ο Rachid Kassim θεωρείται ύποπτος ότι παροτρύνει μέσω του ίντερνετ γάλλους τζιχαντιστές να περάσουν στη δράση.
Το όνομα του γάλλου τζιχαντιστή που είναι μέλος και μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ αναφέρεται τουλάχιστον σε 4 πρόσφατες υποθέσεις τρομοκρατίας επί γαλλικού εδάφους:

Magnanville (Yvelines), Saint-Etienne-du-Rouvray (Seine-Maritime), αποτυχημένη απόπειρα με φιάλες υγραερίου στο Παρίσι και σύλληψη ενός ανήλικου που σχεδίαζε να διαπράξει επιθέσεις στο 12ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.Μέσω του internet ή του Telegram, ήταν σε επαφή με πρόσωπα που ενέχονται σε αυτές τις υποθέσεις. Μεταξύ αυτών φιγουράρουν κυρίως οι Larossi Abballa που σκοτώθηκε αφού είχε δολοφονήσει έναν αστυνομικό και τη σύντροφό του στις 13 Ιούνη στη Magnanville. “Rachid Kassim dans une vidéo publiée le 20 juillet 2016.
Το όνομά του επανεμφανίστηκε κάποιες εβδομάδες αργότερα όταν το Express αποκαλύπτει ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν συνομιλίες στο Telegram μεταξύ του Rachid Kassim και των δολοφόνων του ιερέα Jacques Hamel στην εκκλησία Saint-Etienne-du-Rouvray (Seine-Maritime), στις 26 Ιουλίου κ.λ.π francetvinfo,rtbf 19.11.16

dimpenews.com