Τουρκία: εκστρατεία υποστήριξης για την συγγραφέα Asli Erdogan που είναι σιδεροδέσμια στα κάτεργα του καθεστώτος.

 
9782330073886
”Ακόμη και η σιωπή πια δεν σου ανήκει”

 

Συμπληρώθηκαν 4 μήνες από τότε που η τούρκος υπήκοος μυθιστοριογράφος  Asli Erdogan φυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη.Διώχθηκε με το σκεπτικό ότι σχετίζεται με το κουρδικό κόμμα PKK.Διώχθηκε με την κατηγορία ότι « ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση ». Η δίκη της ξεκινάει στις  29 Δεκέμβρη.Μια εβδομάδα πριν φθάσει η υπόθεση  στο ακροατήριο οι επιτροπές υποστήριξης πολλαπλασιάζονται  και μια  campagne με cartes postales ξεκίνησε για να αποσταλούν στην κρατούμενη.

« Αυτή είναι στη φυλακή αλλά τα βιβλία της είναι ελεύθερα». Να ένα από τα  συνθήματα  που πρόσφατα ακούστηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Συνελήφθηκε στις 16 του τελευταίου Αυγούστου η Asli Erdogan φυλακίστηκε γιατί έγραψε σε μια στρατευμένη φιλοκουρδική εφημερίδα την (Özgür Gündem) η οποία έκλεισε.

Με δεκάδες άλλους ανήσυχους διανοούμενους η 49χρονη λογοτέχνης υποβλήθηκε σε μια τεράστια καταπίεση από το καθεστώς αλλά περισσότερο από τους άλλους αυτή πληρώνει το ισχυρό τίμημα. Απομονωμένη σ΄ ένα κελί χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς φάρμακα η υγεία της επιδεινώθηκε χωρίς επαφή και επικοινωνίες εκτός και κατ΄εξαίρεση με τη μητέρα της και τους δικηγόρους της.  media

Αυτή που έγινε το σύμβολο όλων των θυμάτων της λογοκρισίας  υφίσταται την απώλεια του δικαιώματος για το οποίο αγωνίστηκε : το δικαίωμα της έκφρασης. Σ΄επιστολή της μέσα από τα κάγκελα κραυγάζει : « έχουμε ανάγκη από υποστήριξη κι απο αλληλεγγύη ». Και λόγω του ότι πλησιάζουν οι γιορτές της Πρωτοχρονιάς μια επιχείρηση αλληλεγγύης στήθηκε.

« Αυτή είναι μια campagne αποστολής cartes postales στην Asli Erdogan και στην Necmiye Alpay, εξηγεί ο τούρκος συγγραφέας  Hakan Günday. Σε τι θα συμβάλει κάτι τέτοιο; Aυτό θα εξυπηρετήσει ίσως στο να αισθάνονται λιγότερες μόνες»

Γιατί η γλωσσολόγος και μεταφράστρια  Necmiye Alpay είναι επίσης εγκάθειρκτη όπως η  Asli Erdogan. Η δίκης τους ανοίγει στις 29 Δεκέμβρη.

Για να τους γράψετε μια  carte postale, να η διεύθυνση της φυλακής όπου κρατούνται :

Aslı Erdoğan – Necmiye Alpay
Bakırköy Kadın Kapalı Tutukevi
C-9 koğuşu
Istanbul Turquie

► Στις 4 Γενάρη 2017, οι γαλλικές επιφανείς εκδόσεις Actes Sud θα εκδώσουν μια νέα συλλογή 27 κειμένων της Asli Erdogan που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία: Le silence même n’est plus à toi, (Ακόμη κι η σιωπή πια δεν σου ανήκει ) 176 σελίδες..rfi 24.12.16

dimpenews.com