Συρία: oι κούρδοι έχουν έκτοτε ένα ”Σύνταγμα”.

Oι κούρδοι της Συρίας θέλουν ν΄αναπτύξουν την  “ομοσπονδιακή περιοχή “, που απορρίπτεται συλήβδην ως τέτοια από την διοίκηση Bachar al-Assad.

Ενώ η εκεχειρία στη Συρία φαίνεται να τηρείται οι κούρδοι της χώρας επιταχύνουν το σχέδιο τους για “ομοσπονδιακή “. Την Πέμπτη οι κούρδοι Συρίας επανδρώθηκαν μ΄ ένα  “κοινωνικό συμβόλαιο”, ένα Σύνταγμα για την αυτόνομη περιοχή τους που αυτοανακηρύχθηκε στο βορρά της χώρας.

 Η κουρδική κοινότητα στη Συρία επωφελήθηκε από το γενικευμένο χάος του πολέμου για να θέσει υπό τον έλεγχό της κάποιες περιοχές στο βορρά , εγκθιδρύοντας το 2012 ένα σύστημα 3 “αυτόνομων διοικήσεων” — Afrine, Kobané και Jaziré — που έκτοτε έχουν τις δικές τους δυνάμεις της τάξης και σχολεία ανεξάρτητα.Αυτή η περιοχή φέρει τ΄όνομα  Rojava ή συριακό Kurdistan.

To Μάρτη οι κούρδοι πέρασαν σε μια συμπληρωματική φάση ανακοινώνοντας την εγκατάσταση μιας “ομόσπονδης περιοχής “ ενώνοντας αυτά τα 3 καντόνια ,μια πρωτοβουλία που απορρίφθηκε άμεσα  από τη συριακή διοίκηση και την αυτοαποκαλούμενη αντιπολίτευση.

Το “κοινωνικό συμβόλαιο” που ισοδυναμεί με Σύνταγμα υιοθετήθηκε από το συνταγματικό κοινοβούλιο  αποτελούμενο από  165 αντιπροσώπους των 3 cantons που συνήλθαν την Πέμπτη 29 Δεκέμβρη.

Αυτό το Σύνταγμα προβλέπει τη δημιουργία Κοινοβουλίου του οποίου τα μέλη θα εκλέγονται ανά 4 χρόνια.  Ο θεμελιώδης νόμος προβλέπει ομοίως την “ισότητα” όλων των γλωσσών που χρησιμοποιούνται στη Β Συρία και δίνει σε κάθε κοινότητα το δικαίωμα  να  “ζήσει και να διαχειριστεί τις υποθέσεις της στη γλώσσα της “.

Οι κούρδοι εκτινμούν ότι το ομοσπονδιακό τους σχέδιο θεμελιώθηκε σε βάση  “εδαφική” και όχι  “εθνική”, με αντιπροσώπους για τον αραβικό πληθυσμό και άλλες μειονότητες κυρίως την ασσυριακή σε αυτές τις ζώνες..

“Θ΄αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το Σύνταγμα “, ανέφερε στο  (AFP) ο επικεφαλής της εκτελστικής επιτροπής επιφορτισμένος με την επιθεώρηση της διαδικασίας ο Mansour al-Souloum. “Οι εκλογές θα οργανωθούν στους ερχόμενους 6 μήνε”,υπογράμμισε .lesechos. 30/12/16

dimpenews.com