Αstana: Η διαπραγμάτευση ”αλά ρωσικά” άρχισε……

Syrie: les négociations entre rebelles et régime syrien débutent à Astana

Oι διασυριακές διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Καζακστάν  την Αstana ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα υπό την αιγίδα Ρωσίας.Ιράν Τουρκίας.Μια φάση απαραίτητη για το Κρεμλίνο πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη 8 Φλεβάρη.Η α΄φάση άνοιξε με τον ΥΠΕΞ του Καζακστάν Kaïrat Abdrakhmanov, ενώπιον των 2 αντιπροσωπειών  που ήταν γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι στο ξενοδοχείο  Rixos στ΄Astana.

Σύμφωνα με το διεθνή τύπο ωστόσο τηντελευταία στιγμή οι σύριοι αντάρτες αρνήθηκαν άμεσες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της συριακής διοίκησης αφού εκπρόσωπός τύπου της αυτοαποκαλούμενης ”συριακής αντιπολίτευσης” o Yehya al Aridi δήλωσε στο AFP ότι η ”α΄φάση των διαπραγματεύεσεων δεν θα είναι face to face γιατί η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της στις συμφωνίες για εκεχειρία της 30ης Οκτώβρη”.

Ο Bachar Jaafari, επικεφαλής της επιτροπής της συριακής κυβέρνησης που αποτελείται από 10 απεσταλμένους είπε  ότι οι διαπραγαμτεύσεις όφειλαν να προσφέρουν στη διάκριση διαχωρισμό των ανταρτών θεωρούμενων ως  “μετριοπαθών” από τους τζιχαντιστές της ISIS και της  Fateh al-Cham (τ. al-Nosra, Al-Qaïda στη Συρία ), σύμφωνα με το SANA.

Σύμφωνα με την ειδήμονα για Μ Ανατολή Agnes Levallois που διδάσκει στο ΕΝΑ και στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών που μίλησε στο Europe 1 ”αυτό που είναι νέο είναι ότι όλοι οι αντάρτες που θεωρούνταν τρομοκράτες από τους ρώσους είναι έκτοτε αναγνωρισμένοι ως όντας παράγοντες στο terrain με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευθούν”.

”Aν η ανθρωπιστική βοήθεια μπορέσει να μπει αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα.”

Ωστόσο παρατηρεί ότι ”δεν πια οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι αλλάοι ρώσοι ,οι ιρανοί καιοι τούρκοι που άλλαξε η συμπεριφορά τους που πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και οδηγούν το παιχνίδι”.

Από την πλευρά της η Liberation αναφέρει ότι η σμειολογική επιλογή της Αstana που πολιτικά πρόσκειται στη Μόσχα δείχνει ότι η Ρωσία πάιρνει το leadership των συζητήσεων της ειρηνευτικής διαδικασίας.Σημαίνει ότι η Ρωσία έχει τοπάνω χέρι στο συριακό και εμφανίζεται ως αρχιτέκτονας ειρήνης μετά την επιτυχία της στον πόλεμο.Η Ρωσία έρχεται να κεφαλοποιήσει την μεταΧαλέπι εποχή για να ωθήσει προς μια διευρυμένη λύση που ήτανκι ο αρχικός στόχος του νέου ρωσοτουρκικού tandem.

Κατά τον Τhomas Pierret  συνεργαζόμενος με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ”με την ανάκτηση του Χαλεπίου και την εγκατάλειψη από την Τουρκία της φιλοδοξίας για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ο Άσαντ βλέπει ότι μια πολιτική λύση δεν είναι απαραίτητη για να σώσει το καθεστώς του και η στρατιωτική λύση υπό το νόημα” αυτό προτάσεται.

Στα Αstana συμμετέχουν οι στρατιωτικοί επικεφαλείς 14 οργανώσεων με κορυφαία την Jaish al Islam αν και αποστασιοποιήθηκαν η Ahrar al Sham σημαντικό σχήμα η Nourredine el Zenki κ.α Αυτοί συνεπικουρούνται από 21 συμβούλους.

Υπάρχει μια περιθωριοποίηση σύμφωνα με αναλυτές ως προς τη διαδικασία των Ευρώπη,ΕΕ,ΗΠΑ και αραβικών χωρών όπως Σ Αραβίας που πρωτοστατούσαν στις διασκέψεις της Γενεύης,Οι δυτικοί μετέχουν ως παρατηρητές.ΗΠΑ,Γαλλία,Μ Βρετανία μετέχουν με πρέσβεις όπως και η ΕΕ.Δεν προσκλήθηκε και η Υψηλή Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της ”αντιπολίτευσης” η HCN όπως και οι κούρδοι.O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το συριακόο Staffan de Mistura είναι παρόν.Οι συζητήσεις οφείλουν να διαρκέσουν τουλάχιστον 2 ημέρες.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ”συριακής αντιπολίτευσης” και της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Στρατού  Jaysh al-islam, Mohammed Allouche, δήλωσε τη θέληση του να πάει  «παντού όπου είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσει την εκεχειρία» .Υποσχέθηκε ότι αν εγκατασταθεί η εκεχειρία η αντιπολίτευση θα περάσει στην επόμενη φάση κατά τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

O  Mohammad Allouche, είναι αυτός από τους ”στρατιωτικούς” επικεφαλείς που προήδρευσε στην αντιπροσωπεία στην Astana. Σύμφωνα με το AFP, έφθασε συνοδευόμενος από μια δεκάδα αρχηγούς των οργανώσεων τον Fares Bouyouch από τον Jaysh του Idleb, τον Hassan Ibrahim του Μετώπου του Νότου και τον Mamoun Hajj Moussa της οργάνωσης  Suqour al-Cham. Οργανώσεις μικρής εμβέλειας.

dimpenews.com