΄Αστανα: Τριμερής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας….

Russia, Iran, Turkey agree to establish mechanism to support Syria ceasefire & Geneva talks

H σύνοδος υπό την αιγίδα Ρωσία Τουρκία Ιράν για διακανονισμό της συριακής κρίης  συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στις 24 Γενάρη στα Astana. Τα μέρη κυρίως η συριακή αντιπολίτευση και το συριακό κράτος θα υπογράψουν μια τελική δήλωση της οποίας το περιεχόμενο ως τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί..

Μόσχα, Τεχεράνη και Άγκυρα συμφώνησαν ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας και ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση.

Η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός μηχανισμού τριμερή υποστήριξης στην εκεχειρία. Στο κοινό ανακοινωθέν οι 3 χώρες δηλώνουν ότι η συριακή αντιπολίτευση θα μπορούσε να λάβει μέρος επ΄ αυτού του θέματος στις συνομιλίες στη Γενεύη.Πρόκειται για έναν μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας στη Συρία σύμφωνα με το Anadolu.

Οι 3 πλευρές συμφώνησαν επίσης σε ένα κοινό αγώνα εναντίον των ”μαχητών”  της ISIS που μαζί με τηνAl Nusra δεν έχουν συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις. Το τρίο πρότεινε επίσης διαχωρίσει τους τρομοκράτες από τις συριακές ένοπλες ομάδες της ”αντιπολίτευσης”. Χαιρέτισε επίσης την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση, η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

  • 14h01 CET

    Οι συνομιλίες για τη Συρία ολοκληρώθηκαν στα Astana δήλωσε ο Hisham Maroua, μέλος της αντιπροσωπείας των ”ανταρτών” σύμφωνα με το  RIA Novosti. Κατ΄αυτόν οι διαπραγματεύεσεις θα συνεχιστούν στη Γενεύη στις  8 Φλεβάρη.

    Μια τουρκική  πηγή ανέφερε στο Sputnik. ότι η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν να πολεμήσουν από κοινού την   Daesh και την  al-Nosra.

  • 09h00 CET

    Ο Staffan de Mistura,είπε ότι η τελική δήλωση για τα αποτελέσματα της διάσκεψης στα Astana θα είναι έτοιμη στις  24 Γενάρη.rt

    dimpenews.com