Λαβρόφ: η πρόταση του Τραμπ για  »ασφαλείς ζώνες » θα κάνει τη Συρία Λιβύη.Η Αραβική Λίγκα να δεχθεί και πάλι τη Συρία.

O ρώσος ΥΠΕΞ  Sergueï Lavrov δήλωσε την Τετάρτη πως ο αμεριακνός πρέοδρος Donald Trump θα όφειλε να είναι πιο συγκεκριμένος στην πρότασή του για τη δημιουρία safe zones στη Συρία και είπε πως οι απόπειρες να τεθεί σέ φαρμογή μια πολιτική ανάλογη με αυτήν στη Λιβύη θα είναι τραγικές.  (Reuters)

O ρώσος ΥΠΕΞ εκτίμησε την Τετάρτη από το  Abou Dhabi ότι μια επαναφορά της Συρίας στο εσωτερικό της Αραβικής Λίγκας θα βοηθούσε αυτόν τον οργανισμό να διαδραματίσει ένα ρόλο « πιο αποτελεσματικό  » έναντι ενός διακανονισμού της συριακής κρίσης

« Η Λίγκα θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο πιο σημαντικό πιο απαοτελασμτικό αν η συριακή κυβέρνηση ήταν μέρος του οργανισμού « , είπε ο Sergueï Lavrov.

Στο τέλος του 2011, η Αραβική Λίγκα είχε  αποβάλει τη Συρία για να διαμαρτυρηθεί κατά της καταπίεσης της  »αντιπολίτευσης » που υποστηρίχθηκε από τις μοναρχίες του Κόλπου.

Αλλά ο ΓΓ της Αραβικής Λίγκας  Ahmed Aboul Gheit, παρόν στη συνέντευξη τύπου απάντησε ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή της Συρίας στο εσωτερικό του Οργανισμού εμπίπτει στις αρμοδιότητες των  21 άλλων « Κρατών μελών ».

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα αναφερθεί από τη στιγμή που μια πολιτική λύση της κρίσης θα έχει τεθεί σ΄εφαρμογή υπογραμμίζοντας πάντα ότι αυτό δεν είναι τώρα θέμα ημερήσιας διάταξης.

« Η διοίκηση Trump να κάνει πιο συγκεκριμένη την προσέγγισή της.Η ιδέα των safe zones μελετήθηκε στην αρχή της συριακής κρίσης και θα επρόκειτο ν΄αναπαράγει τη θλιβερή λιβυκή εμπειρία « , είπε.

Σύμφωνα με το (Reuters) είπε  »πως οι απόπειρες να τεθεί σ΄ε φαρμογή μια πολιτική ανάλογη με αυτήν στη Λιβύη θα είναι τραγικές. »

« Αυτός ήταν τελικά ένας πολύ ατυχής δρόμος και όλος ο κόσμος  το κατάλαβε όταν η Λιβύη καταστράφηκε », πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανοί  « πρώτα απ΄όλα ενδιαφέρονται για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που πάνε σε δυτικές χώρες από την περιοχή και από τη Συρία ».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να  « να εγκατασταθεί ένας ολοκληρωμένος διάλογος ολοκληρωμένος και τακτικός με της ΗΠΑ για να καταήξουν σε απατελέσματα πραγματικά  στον διακανονισμό στην κατάσταση στη Συρία,Λιβύη ,Υεμένη (…), που δεν θα υπαγορεύονται π.χ από την ιδεολογία του εκδημοκρατισμού « .

Ο Trump μίλησε για σφαλείς ζώνες σε Συρία και Υεμένη σε τηλεφωνικές του συνομιλίες την Κυριακή με τον μονάρχη της Σ Αραβίας Σαλμάν και τον ισχυρό άνδρα των Εμιράτων τον σείχη Mohammed ben Zayed Al-Nahyane, πρίσκηπα διαδόχου του θρόνου του Abou Dahbi.afp

dimpenews.com