Τουρκία και ”συριακή αντιπολίτευση” απορρίπτουν κάθε κουβέντα για ”συριακό σύνταγμα” σε αυτή τη φάση.

Conflit en Syrie: Ankara et l'opposition syrienne rejette toute discussion sur une nouvelle constitution

H Toυρκία και η αυτοαποκαλούμενη συριακή αντιπολίτευση απέρριψαν την Παρασκευή κάθε συζήτηση επί του νέου συντάγματος ή  της διοικητικής διαίρεσης της Συρίας στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών  σύμφωνα με τούρκο υψηλό αξιωματούχο.

Αυτή η θέση ελήφθη σε μια συγκέντρωση στο τουρκικό Υπ.Εξωτερικών στην Άγκυρα στην οποία συμμετείχαν το νο 2 της τουρκικής διπλωματίας ο υφυπουργός Ümit Yalçin και εκπρόσωποι τωνκύριων οργανώσεων της αυτοαποκαλούμενης συριακής ένοπλης και πολιτικής αντιπολίτευσης κατά την ίδια πηγή.

Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι το  “να εγείρουμε τώρα το θέμα του μελλοντικού σιριακού διοικητικού συστήματος σε αυτό το στάδιο και κατ΄ έπέκταση , ν΄αποπειραθούμε ν΄αρχίσουμε μια συζήτηση στο νέο σύνταγμα ,την αυτονομία και την ομοσπονδιοποίηση  (…) διακινδυνεύουμε να υπηρετήσουμε το σκοπό αυτών που ακολουθούν ένα μονομερές πρόγραμμα“, είπε ο τούρκος αξιωματούχος.

Aυτή η θέση φαίνεται να  συνάδει με την πάγια τοποθέτηση της Τουρκίας που φοβάται ότι από μια ομοσπονδιοποίηση της Συρίας θα προέκυπτε μια κουρδική οντότητα στο βορρά.

 

Μεταξύ αυτών που μετείχαν στη σύσκεψη στην Άγκυρα είναι ο συντονιστής της Υψηλης Επιτροπής για τις διαραγματεύσεις  Riad Hijab (HCN), και ο επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού (CNS) Anas al-Abdeh.

Για τις 20 Φλεβάρη προβλέπονται συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.rtbf 4.1.17

dimpenews.com