H Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες για εμπλοκή της σ΄ απόπειρα πραξικοπήματος και δολοφονία του Đukanović για μη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ….

Image result for Monténégro ΟΤΑΝ

Oι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποπειράθηκαν ν΄ανατρέψουν και να δολοφονήσουν τον Milo Đukanović κατά τις βουλευτικές εκλογές τον τελευταίο Οκτώβρη για να τον εμποδίσουν να εντάξει το Monténégro στο ΝΑΤΟ που πολέμησε την τ.Γιουγκοσλαβία. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Sunday Telegraph βασιζόμενη σε πηγές του Whitehall και της Washington.
Οι ρωσικές αρχές βρίσκονται πίσω από την απόπειρα ”πραξικοπήματος” στο Monténégro στις 6 Οκτώβρη 2016, την ημέρα των βουλευτικών εκλογών στοχεύοντας να δολοφονήσουν τον τότε πρωθυπουργό Milo Đukanović; Aυτό ισχυρίζεται η βρετανική Sunday Telegraph στις 19.2.17 επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της εξουσίας στο Μαυροβούνιο μια ομάδα « ρώσων εθνικιστών» σχεδίασε να δολοφονήσει τον ισχυρό άνδρα της Podgorica και να τοποθετήσει στην εξοιυσία το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF),γνωστό για τη φιλορωσική του θέση.Το Κρεμλίνο απέρριψε αυτές τις κατηγορίες σθεναρά σύμφωνα με την Sunday Telegraph.courrierdesbalkans 20.2.17

O  Katnic ειδικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι όργανα του ρωσικού κράτους ενέχονται σε απόπειρα συνωμοσίας που αποτράπηκε την ημέρα των βουλευτικών εκλογών  τον Οκτώβρη με σκοπό τη μη ένταξη του  Monténégro στο ΝΑΤΟ.
Η εισαγγελία του Μαυροβουνίου υποπτέυεται συνολικά 25 άτομα ουσιαστικά ΄σερβους υπηκόους και 2 ρώσους ότι προετοίμασαν το μυστηριώδες πραξικόπημα της 16ης Οκτώβρη.15 ύποπτοι συνελήφθηκαν εκ των οποίων οι 2 ρώσοι ύποπτοι ότι ήταν οι οργανωτές.Πρόκειται σύμφωνα με τον Katnic, για τον Eduard Sismakov, που το 2014 ήταν “αναπληρωτής του ρώσου στρατιωτικού ακόλουθου στην Πολωνία ” και που επιχειρούσε στη συνομωσία με το όνομα Eduard Shirokov, αλλά και ο  Vladimir Nikolaïevitch Popov.
Ο εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι το  ‘”μοναδικό κίνητρο αυτών των δομών” ήταν να “εμποδίσουν το  Monténégro να μπει στο ΝΑΤΟ”.
Η χώρα αυτή των Βαλκανίων όφειλε να επικυρώσει αυτό το έτος την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία. Η φιλορωσική αντιπολίτευση απαιτεί ένα δημοψήφισμα για αυτήν την έντξη που η κυβέρνηση απορρίπτει.
Σύμφωνα με την εισαγγελία οι συνομώτες σχεδίαζαν να μπουν στο κοινοβούλιο την ημέρα των εκλογών και νά ανακηρύξουν τη νίκη
της φιλορωσικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού κόμματος και να  συλλάβουν τον  Milo Djukanovic, ακόμη και να τον σκοτώσουν.
Ο Djukanovic παραχώρησε στο τέλος του  2016 το πόστο του πρωθυπουργού στον ”υπασπιστή” του Dusko Markovic.AFP
Το όλο σχέδιο ματαιώθηκε λίγες μόνο ώρες πριν τη διεξαγωγή του. Στόχος του ήταν να  προκαλέσει μεγάλη αιματοχυσία και να βυθίσει το κρατίδιο σ΄ αναταραχή στις παραμονές της πραγμάτωσης να γίνει το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ.Boris Johnson και ο αμερικανός ομόλογός του  Rex Tillerson συζήτησαν το θέμα στην συνάντησή τους.Η Interpol καταζητεί τώρα 2 ρώσους που η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ισχυρίζεται ότι είναι πράκτορες  και οργάνωσαν τη συνομωσία.Το ζευγάρι  για μήνες επέβλεψε τη στρατολόγηση μιας μικρής δύναμης εθνικιστών σέρβων για να επιτεθούν μεταμφιεσμένοι ως αστυνομικοί στο κοινοβούλιο και να σκοτώσουν τον Milo Djukanovic αναφέρει η Sunday Telegraph.Montenegro's Defence Minister Predrag Boskovic (left) and US Defence Minister James Mattis attend the Nato Defense Ministers council at Alliance headquarters, in Brussels on Feb 16th
Το  πρωτόκολλο ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι στην τελική ευθεία  καθώς ως τα τέλη Γενάρη 22 από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ το είχαν επικυρώσει.Καθώς θα ολοκληρωθεί αυτή διαδικασία θα είναι η σειρά της Podgorica να το επικυρώσει από το κοινοβούλιό της και όπως είχε δηλώσει ο Djukanovic σε συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ευελπιστεί η χώρα του να μετέχει το καλοκαίρι στη Διάσκεψη του 2017 του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
dimpenews.com