Το βράδυ της 13ης Μαρτίου ο τούρκος αντιπρόεδρος Numan Kurtulmus γνωστοποίησε σύμφωνα με το Reuters, ότι η Άγκυρα αναστέλει τις διπλωματικέ σχέσεις με την Ολλανδία στο πιο υψηλό επίπεδο.

Ο τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του αρνήθηκε στον πρέσβη της Ολλανδίας στην Τουρκίας που ατή τη στιγμή είναι εκτός Τουρκίας να επιστρέψει στο έδαφός της, αναστέλει τις συνατήσεις μεταξύ διευθυνόντων Ολλανδίας και Τουρκία και απαγόρευσε τις ολλανδικές διπλωματικές πτήσεις.

Οι τουρκικές αρχές διαμήνυσαν ότι προσανατολίζονται να επανεξετάσουν αν όχι ν΄αναθεωρήσουν τη συμφωνία με την ΕΕ που στόχευε  στον περιορισμό των κυμάτων προσφύγων προς την Ευρώπη.Με αυτά τα μέτρα η Τουρκία  θέλει να «βοηθήσει την Ολλανδία να διορθώσει τα λάθη της ». Η Άγκυρα θεωρεί ότι το  Amsterdam «ποδοπάτησε το Διεθνές Δίκαιο », καταμαρτυρώντας έτσι «την παρακμή της Ευρώπης».rt

Την ίδια στιγμή και νέα φραστική επίθεση του Ερντογάν κατά της Γερμανίας αυτή τη φορά.Την κατηγόρησε ότι  »υποστηρίζει ανελέητα τους τρομοκράτες. »Χαρακτήρισε ένα γερμανοτούρκο δημοσιογράφο κρατούμενο στις τουρκικέςφυλακές τρομοκράτη και κατάσκοπο.Η Τουρκία κατηγορεί εδώ και πολύ καιρό τη Γερμανία ότι δίνει άσυλο σε στρατευμένους στην υπόθεση του κουρδικού αγώνα και υπόπτους καταζητούμενους για το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη « προσφέροντας με εγκληματικό τρόπο μια υποστήριξη στην τρομοκρατία ».Άσκησε κριτική στη Μέρκελ για την υποστήριξη που εξέφρασε στον ολλανδό πρωθυπουργό  Mark Rutte, στη διπλωματική κρίση μεταξύ Χάγης Άγκυρας. 

Ο  Ερντογάν έχει ήδη κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για υπόθαλψη τρομοκρατών, κάτι που οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται.

Ενώ στον ίδιο του το λόγο στην τηλεόραση είπε ότι η Τουρκία θα προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ολλανδική μεταχείριση των υπουργών της. independent.lemonde

Το ΝΑΤΟ κάλεσε σε αμοιβαίο σεβασμό τα 2 μέλη του Ολλανδία και Τουρκία.

dimpenews.com