Αποτέλεσμα εικόνας για pays bas elections

Οι βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία.Το ευρωφοβικό και αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας  (Partij voor de Vrijheid ή PVV) εμφανίζεται φαβορί στις δημοσκοπήσεις.Ο αρχηγός του ο Geert Wilders, ανησυχεί από τις προτάσεις του και από τη δημοφιλία του στις δημοσκοπήσεις αλλά η νίκη του δεν είναι εγγυημένη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο  Maurice de Hond, το κόμμα που διευθύνεται από τον ευρωβοφικό Geert Wilders θα κερδίσει περισσότερες από 20 έδρες στις 150.Καταδικασμένος για διακρίσεις μετά τη δήλωσή του ότι θέλει « λιγότερους μαροκινούς » στην Ολλανδία ο Geert Wilders είχε tweeté, μετά τις επιθέσεις στο Βερολίνο στις 19 Δεκέμβρη 2016, μια φωτογραφία choc της Angela Merkel – με πρόσωπο και χέρια αιματωβαμένα– αντιδρώντας στην πολιτική της καγκελάριου που προωθούσε ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη. Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς υπερασπίζεται ομοίως την   σκλήρυνση τωνκυρίαρχβ πολιτικών και  είναι γνωστός γιατί θέλει ν΄απαγορεύσει το κοράνι ,να κλείσει τα τζαμιά ν΄απαγορεύσει τη μετανάστευση προερχόμενη από μουσουλμανικές χώρες και να εμποδίσει την «ισλαμοποίηση » της Ολλανδίας .Elections à risque aux Pays-Bas

Η διασπορά των ψήφων δεν είναι ένα πρόβλημα νέο στην Ολλανδία : 15 κόμματα εκλέχθηκαν το2012. Η εκλοή των 150 μελών  της Βουλής των αντιπροσώπων, για την Κάτω Βουλή των γενικών κρατών του Βασιλείου της Ολλανδίας πραγματοποιείται κάθε τετραετία.

Όσο περισσότερο το κοινοβούλιο θα είναι πολυσυλλεκτικό  τόσο πιο δύσκολο θα είναι να σχηματιστεί μια πολιτική συμμαχία. Το Κόμμα της Ελευθερίας  δεν είναι έτσι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συσπειρώσει άλλα κόμματα γύρω του από τη νίκη του. Τ΄άλλα κύρια κόμματα της Ολλανδίας είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Κάλεσμα (Christen Democratisch Appèl ή CDA), το λαικό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie ή VVD), το Εργατικό Κόμμα (Partij van de Arbeid ou PvdA), η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks ή GL) και οι Δημοκράτες 66 (D66).Ο νυν πρωθυπουργός Mark Rutte,που είναι μέλος του VVD και επικεφαλής μιας συμμαχίας με το PvdA, εμφανίζεται σήμερα ως ο επικρατέστερος για να οδηγήσει μια συμμαχία κυβερνητική.Οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Φλεβάρη έδιναν στο PVV  16-17% πρόθεσης ψήφου και στο VVD  15-16%.

Ο Geert Wilders στις εκλογές του 2012 είχε πάρει 10.1 %.

Προοπτική « Nexit »;

Αν και τα 13 των Ολλανδών καλούνται στις κάλπες  στις 15 Μαρτίου 2017, αυτοί ήδη ψήφισαν τον Απρίλη του 2016. Το 61,1%, αντιτέθηκε στη επικύρωση συμφωνίας ένωσης της ΕΕ με την Ουκρανία κάτι που προοιωνίζει καταστάσεις. Ο Geert Wilders, είχε έντονα αντιτεθεί στη συμφωνία, και είχε ενώσει τις δυνάμεις του με κόμματα ευρωφοβικά όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα  (Socialistische Partij ή SP) κια το Κόμμα για τα ζώα  (Partij voor de Dieren ή PvdD), και είχε χρησιμοποιήσει την προοπτική της εξόδου από την ΕΕ ως πυλώνα της εκστρατείας του ενώ η Ολλανδία είναι ένα από τα 6 ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαικής Κοινότητας. Ο ακροδεξιός υποψήφιος  τοποθετείται  στο ίδιο πλάνο με την Marine Le Pen έναντι των ευρωπαικών πολιτικών χάνει ταχύτητα στις δημοσκοπήσεις. Κατά τις προηγούμενες βουλευτικές του 2012 το Κόμμα της Ελευθερίας έχασε ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μια νίκη των λαικίστικων κομμάτων που απέριπταν την ΕΕ και το ευρώ. taurillon 13/3/17

dimpenews.com