Ο Αλί που τον φωνάζουν Αλιόσα.Είναι ένα παιδί στη Συρία που δεν γνώρισε πατέρα.Ο πατέρας του σκοτώθηκε πολεμώντας στις τάξεις του συριακού στρατού πριν ακόμη αυτό γεννηθεί.Την φροντίδα την έχει αναλάβει ο παπούς που έχασε το γιο.Είναι η αδυναμία του αυτό το παιδί. Πορτραίτα του ήρωα κοσμούν το σπίτι. H νεαρή μητέρα ως κι αυτή σήμερα είανι χαρούμενη….
Σήμερα ο ντοστογιεφσκικός Αλιόσα έχει γεννέθλια.Μαζεύτηκαν για να τιμήσουν το παιδί του αγωνιστή μέσα στο σκοτάδι αφού το ηλεκτρικό ήταν κομμένο άλλα παιδιά, φίλοι,συντοπίτες και συγγενείς αλλά και στρατιωτικοί.Διακοσμημένο το φτωχικό με μπαλόνια για την περίσταση όλοι τραγούδησαν το Happy Birthday to You αλλά και στην γαλλική και στην αραβική.Ο μικρός είχε την τύχη ν΄ακούσει το γνωστό τραγούδι των γεννεθλίων και στην ελληνική.Kι o μικρός καμάρωνε στην αγκαλιά του παπού.
Αυτό είναι το  »ξανθό γένος » της Συρίας οι αλαουίτες που μισούν αδυσώπητα οι εξτρεμιστές άραβες.Μια κοινότητα που τους αποκαλούσαν  »οι Ευρωπαίοι της Συρίας » λόγω της προοδευτικής τάσης τους για εκμορντενισμό.
(Ρεπορτάζ από τη Συρία Πηνελόπη Σταφυλά dimpenews)
dimpenews.com