Χάμα: επίκειται εισβολή των τζιχαντιστών στην περικυκλωμένη ελληνορθόδοξη πόλη Mhardeh

 
 Η πιο σημαντική χριστιανική κοινότητα της Συρίας που συμβαίνει να είναι και (ορθόδοξη) είναι περικυκλωμένη από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο μακάβριος συνασπισμός των τζιχαντιστών της Al-Qaïda, της Hayat Tahrir Al-Sham (« οργάνωση Απελευθέρωσης του Levant »), και των Συμμάχων του του Ισλαμικού Κόμματος του Turkestan (TIP) και της Jaysh Al-Nasr (« Στρατός της Νίκης » : συμμαχία των οργανώσεων του FSA) έσφιξε σε κάποιες ώρες τη θηλιά που περιβάλλει την μικρή χριστιανική πόλη Mhardeh εδώ και καιρό. Η πόλη πλειοψηφικά χριστιανική που αντιστέκεται από την αρχή του πολέμου παρά το αδιάκοπο καταιγισμό των ρουκετών των τρομοκρατών θα μπορούσε να δεχθεί εισβολή τις επόμενες ώρες.

Η πόλη υποβάλεται από την αρχή του πολέμου σ’ επιθέσεις αδιάκοπες των ισλαμιστών αντρατών που επιθυμούσαν να εκμηδενίσουν αυτό το σύμβολο.Οι 25 000 κάτοικοι της πόλης είναι κατά πλειοψηφίαν χριστιανοί:Η Mhardeh διαθέτει 5 εκκλησίες (ελληνορθόδοξες) και ένα προτεσταντικό ναό (10% των κατοίκων είναι πρεσβυτεριανοί).Η πόλη περιβάλεται από σουνίτικες τοποθεσίες η πιο κοντινή η  Halfaya, που δεν είναι παρά στα 200 m ανατολικά από τα πρώτα της σπίτια που κανονικά βάλλονται από τους  sniper.L’image contient peut-être : nuage, ciel et plein air

Αφού διεμβόλισαν την Τερτάρτη 22 Μαρτίου την γραμμή άμυνας της  11ης μονάδας τεθωρακισμένων  τουσυριακού στρατού  στο Khattab, οι ισλαμιστικές φράξιες κατέλαβαν πολλά χωριά στη Βόρεια  Hama τοτελευταίο 24 h. Η πρωτεύουσα της επαρχίας βρίσκεται μόνο στα 5 χλμ από τις θέσεις τους και έκτοτε δέχεται ρουκέτες.Η Mhardeh βρίσκεται στα μισά τυου άξονα βορρά νότου που ενώνει Χαλέπι με Δαμασκό στα 260 χλμ από την πρωτεύουσα. Βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Ορόντη  από όπου τροφοδοτείται κι ένα μοντέρνο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Ανήκει διοικητικά στο κυβερνείο της  Hama, κοντά στην πεδιάδα του Ghab.aleteia.org 24.3.17

Οδηγίες για εκκένωση της πόλης έδινε χθες μέσω του λογαριασμού του ο Simon Alwakil διοικητής των μονάδων Εθνικής Άμυνας της πόλης “για να βγουν” όπως γράφει “οι γυναίκες, τα παιδιά και οι γέροι.”…Επομένως μπορούμε να μιλήσουμε ήδη για μερική εκκένωση της ελληνορθόδοξης πόλης.

 

dimpenews.com