Μήνυμα ελευθερίας στη λαομάζωξη γύρω από ένα φέρετρο.Η Χάμα είναι και θα παραμείνει ελεύθερη είτε το θέλει ο δυτικός παράγοντας είτε όχι είτε το επιλέγει ο νεοθωμανισμός και η Υψηλή Πύλη είτε όχι. Πάνδημη η κηδεία του μητροπολίτη Ηλία στη Χάμα που γεννήθηκε στη Kafr Saron – Koura στο Β Λίβανο το 1924.

Ο πατέρας του πέθανε 2 χρόνια μετά τη γέννησή του κι ανέλαβε τη μόρφωσή του ένας θείος του γιατρός. Στη Δαμασκό τελείωσε τις σπουδές του στη δευτεροβάθμια εκπάιδευση αλλά και στη Νομική ενώ ήταν διπλωματούχος και οικονομικών..Σπούδασε  Θεολογία στη Χάλκη.
Το 1950 χειροτονήθηκε ιερέας.Δίδαξε κανονικό Δίκαιο στο ορθόδοξο θεολογικό Ινστιτούτο άγ.Ιωάννης Δαμασκηνός στο πανεπιστήμιο του  Balamand στη Δαμασκό.
Το 1984, εκλέχθηκε επίσκοπος στη Χάμα για τους ελληνορθοδόξους.  Το Σάββατο απεβίωσε και η κηδεία του επιβλητική έγινε στο καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Χάμα στις 3.4.2017

Πλήθος κόσμου και μαχητές της ελληνορθόδοξης πολιτοφυλακής από al Sukalabiyah και Mahardah τον αποχαιρέτισαν τούτες τις κρίσμες ώρες για το ελληνορθόδοξο στοιχείο στην περιοχή.Σύσωμο το ιερατείο, πολιτικοί και εκπρόσωποι άλλων ομολογιών και θρησκειών της περιοχής.

H εξόδιος ακολουθία του ιεράρχη έγινε μια αφορμή για ένα δυναμικό παρόν κι ένα ξέσπασμα του παλλόμενου και μαχόμενου στην πρώτη γραμμή χριστιανών ορθοδόξων της Χάμα……

Και να μην λησμονούμε ότι οι ελληγνορθόδοξοι στη Συρία είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της χώρας αυτής.

 

dimpenews.com