Αποτέλεσμα εικόνας για usa syria

Oι Karim Pakzad και Cédric Mas, ειδήμονες στο συριακό αναλύουν γιατί οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε στρατιωτική μονομερή επιχείρηση κατά της Συρίας.

Οι ΗΠΑ μπορούν να εξαπολύσουν μια μονομερή στρατιωτική επιχείρηση;

Karim Pakzad : «Δεν το πιστεύω.Η Συρία δεν είναι Ιράκ,υποστηρίζεται από 2 σημαντικές χώρες τη Ρωσία και το Ιράν.Και απέναντι στον Άσαντ  που υπολογίζεται ως εγκληματίας ποιός βρίσκεται; Ισλαμιστές, Al-Qaïda,  μουτζαχεντίν… Και έπειτα οι ΗΠΑ όπως ο δυτικός κόσμος δεν διαθέτουν αληθινή δύναμη λαικής αντιπολίτευσης για να τις υποστηρίξουν.Οι αμερικανοί υποστηρίζουν τις FDS που σήμερα αποτελούνται ουσιαστικά από κούρδους σύριους ορτκισμένους εχθρούς της Τουρκίας μέλος σημαντικό της Συμμαχίας.Οι ίδιοι οι κούρδοι πριν λίγο καιρό θεωρούνταν τρομοκράτες από ους αμερικανούς δεν τους συμφέρει η πτώση του καθεστώτος Bachar al-Assad, γαιτί θεωρούν ότι με αυτό το καθεστώς θα μπορούσαν ν΄αποκτήσουν την αυτονομία τους. Οι αμερικανοί υπστηρίζουν τους κούρδους ενώ οι τούρκοι στέλνουν τις ορδές τους κατά των ίδιων δυνάμεων ! Η κατάσταση στη Συρία είναι εκπληκτικά σύνθετη.Υπάρχουν πολλοί πόλεμοι στη Συρία επομένως δεν πιστεύω σε μια απλή λύση.»

Οι ΗΠΑ μπορούν να εξαπολύσουν μια μονομερή στρατιωτική επιχείρηση;

Cédric Mas : «Είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. ..ο Trump δεν θα έχει κανέναν λόγο να δεσμευθεί σ΄έναν νέο πόλεμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός εναντιώθηκε σε μια αμερικανική επέμβαση τον Αύγουστο του 2013, μετά από τη χημική επίθεση στην Goutha (…). Έπειτα λόγω του γεγονότος ότι το ρωσικό λογισμικό είναι διάσπαρτο σε όλο το συριακό έδαφος θα ήταν πολύ περίπλοκο σε περίπτωση αμερικανικών αεροπορικών χτυπημάτων να μην προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες με τους ρώσους κάτι που θα αιτιολογούσε στοιχεία κλιμάκωσης  μεταξύ των 2 χωρών.»

(Ο Karim Pakzad είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS). Ο Cédric Mas είναι στρατιωτικός ιστορικός.).leparisien 6.4.17

dimpenews.com