Στ΄ Άστανα η Ρωσία η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν ένα μνημόνιο για την εγκαθίδρυση «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρία που προορίζονται για να σταματήσουν οι μάχες στη χώρα.

Οι επικεφαλείς των αντιπροσωπειών των 3 χωρών υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις στα Astana, στο Kazakhstan, υπέγραψαν το κείμενο.

Για 4  »ζώνες ασφαλείας » κάνει λόγο το  sputnik που θα δημιουργηθούν στη Συρία μετά τη σημερινή υιοθέτηση του κειμένου της ρωσικής πρότασης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού κειμένου οι εγγυήτριες χώρες της εκεχειρίας στη Συρία στο πλαίσιο του σχεδίου αναφορικά με τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης δεσμεύνονται να δημιουργήσουν εντός μια περιόδου 5 ημερών μετά την υπογραφή του  mémorandum, μια ομάδα εργασίας για να το θέσουν σε εφαρμογή.

« 5 ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου οι εγγυήτριες χώρες θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας στο επίπεδο αντιπροσώπων  habilitésγια να καθορίσουν τα όρια της αποκλιμάκωσης ,της ζώνες της έντασης και της ασφάλειας και για να επιλύσουν τεχικής φύσης προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του mémorandum », αναφέρει μια από τις παραγράφους του σχεδίου.Οι ζώνες αυτές αφορούν περιοχές σε Idlib, στο βορρά της πόλης Homs, στην Αν, Ghouta και στο νότο της Συρίας.

dimpenews.com